Jannekes wereld

Rönning en Stilton: een steengoed Zweedse thrillerserie

27 augustus 2019
rönning en stilton boeken lezen ereader jannekeswereld

Deze zomer heb ik Rönning en Stilton ontdekt. Een ontzettende goede thrillerreeks van het Zweedse schrijversduo Cilla en Rolf Börjlind. De eerste vier delen heb ik werkelijk achter elkaar verslonden, voor zover je dat woord nog kunt gebruiken als je leest op een ereader!

Het gaat me te ver om al deze 4 delen apart te recenseren. Ik vind dat je gewoon voor deze onderhoudende en spannende thrillerserie moet gaan! In dit blog vertel ik je waarom.

Rönning en Stilton: wie zijn ze?

Rönning en Stilton draait om de jonge rechercheur Olivia Rönning en de oude rot Tom Stilton. Naast Olivia en Tom zijn er een vast aantal personen die in iedere deel terugkomen. In iedere thriller draait het om één centrale zaak maar daarnaast zijn er ook verhaallijnen rondom de hoofd- en een aantal bijpersonen. En voor je het weet, heeft iedereen er mee te maken of spelen ze een rol. De schrijfstijl is vlot waardoor het lekker weg leest maar het is vooral de spanning die in elk hoofdstuk toeneemt, waardoor je blijft lezen.

De boekenvolgorde in de Rönning en Stilton-reeks

Ik raad je aan om de boeken van Rönning en Stilton in de volgrode van de serie te lezen. Niet alleen omdat je in ieder deel flashbacks naar eerdere (misdaad)zaken vindt maar ook omdat de personen steeds verder worden uitgediept. Je komt steeds meer over ze te weten.

  1. Springvloed – Springfloden
  2. De derde stem – Den tredje rösten
  3. Zwarte dageraad – Svart gryning
  4. Wiegelied – Sov du lilla videung
  5. Koudvuur – Kallbrand

Afgelopen januari kwam deel 5 uit, Koudvuur. Deze ga ik deze week nog downloaden want ik kan geen genoeg krijgen van deze serie!

Over de schrijvers

De Börjlinds zijn de meest gevierde scenarioschrijvers van Zweden. Hun crimeseries en -films worden gekenmerkt door sterke plots, maatschappelijk engagement en charismatische personages die worstelen met levensechte conflicten. 
De Börjlinds zijn verantwoordelijk voor maar liefst 44 films voor bioscoop en tv, waaronder 26 Martin Beck-films. Ze schreven tevens de scenario’s voor diverse tv-series. Als geen ander weten ze dus hoe ze met een spannend verhaal de lezer aan de bladzijden gekluisterd moeten houden. 

Verfilmd als serie en te zien op Netflix

Toen ik nog wat research deed voor dit blog (het vinden van de juiste boekenvolgorde), kwam ik erachter dat de eerste twee delen verfilmd zijn. De serie heet Springvloed naar het eerste boek en in seizoen 1 draait het hier om. Seizoen 2 is de verfilming van het boek De derde stem. Beide seizoenen bestaan uit 10 afleveringen en kun je zien via Netflix. Je raadt dus al wat ik in de komende weken ga kijken!

Een andere leestip!
Een andere spannende Zweedse reeks is de Bergman-kronieken. Over een aantal delen heb ik geschreven op mijn blog. Lees hier over het eerste deel uit deze serie. Deze serie bestaat zes delen waarvan de laatste in 2018 is uitgekomen.


You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.