Jannekes wereld

Sprezzatura. Italiaanse schilderkunst met speels gemak

12 mei 2019
Sprezzatura Italiaanse schilderkunst Drents Museum 2019

Begin volgende maand vind ik een stukje Italië dichtbij huis. ‘Sprezzatura, vijftig jaar Italiaanse schilderkunst’ is de nieuwste tentoonstelling in het Drents Museum.

Italië kan leunen op geweldige kunstwerken van Michelangelo, Da Vinci, Botticelli, noem maar op. Maar ook in de tweede helft van de negentiende eeuw is er in Italië veel moois gemaakt.
In Sprezzatura zijn meer dan zeventig Italiaanse capolavori in het Drents Museum in Assen te bewonderen. Deze meesterwerken zijn afkomstig uit de prominente Italiaanse museumcollecties zoals het Uffizi Museum in Florence en de Galleria Nazionale d’Arte Moderna in Rome.

Sprezzatura

Sprezzatura. Je spreekt het uit als sprettsa-toe-ra. Ik vind het heerlijk klinken als je het hardop uitspreekt. Jij niet? Melodieus en krachtig tegelijk. Maar hoe kun je het vertalen in het Nederlands? In het Italiaanse woordenboek kwam ik uit op het werkwoord sprezzare. Dat betekent minachten, verachten, geringachten. Op Wiki wordt het in het Engels omschreven als ‘studied carelessness’. Volgens mij betekent het dan zoiets als ingestudeerde zorgeloosheid, een bepaalde nonchalance of met speels gemak. Toen ik nog wat meer info over de tentoonstelling opzocht, zag ik dat ik dicht in de buurt kwam.

Het Italiaanse woord ‘sprezzatura’ is een oud Italiaans woord met vele betekenissen, waaronder ‘virtuositeit’. Iets doen met ‘sprezzatura’ betekent iets met zoveel zwier en speels gemak doen, dat de overtuigingskracht er vanaf spat.

– Drents museum
sprezzatura italiaanse schilderkunst drents museum assen
In Bed (olie op canvas), Federigo Zandomeneghi (1841-1917)
Galleria d’Arte Moderna, Palazzo Pitti, Florence, Toscane Italië
Tentoonstellingsinfo

Sprezzatura. Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910)
van 2 juni t/m 3 november 2019 | Drents Museum, Brink 1 – Assen

Een groot deel van de schilderijen is nog niet eerder in Nederland te zien geweest. Zonder dat ik zelf nog maar iets gezien heb, denk ik dat we op iets geweldigs worden getrakteerd. Op iets zoets, zoals een gelato!

Beeldverantwoording

Via de website van het Drents Museum heb ik de beelden bij dit blog gedownload. Het gaat om beelden van de volgende schilderijen:

  • Meisje op een rots in Sorrento (detail), Filippo Palizzi, 1871.
  • In bed (detail), Federico Zandomeneghi, 1878.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.