Jannekes wereld

Rembrandt & Saskia: liefde in de Gouden Eeuw

3 januari 2019
Rembrandt & Saskia: liefde in de Gouden Eeuw, introductiefoto
Rembrandt en Saskia: over de tentoonstelling

In eerste plaats volg je het liefdesleven van Rembrandt & Saskia. Daarnaast volg je ook de verhalen over het liefdesleven van de Friese adel. Van hofmakerij, verloving tot uitbundige bruiloften. Maar ook de donkere kanten van het huwelijk komen aan de orde: kindersterfte, overspel en het verlies van je geliefde.

Rembrandt en Saskia Fries Museum Leeuwarden
Portretten van Rembrandt en Hendrikje Uylenburgh, door Wybrand de Geest

Wat is er te zien?

Liefde in de Gouden Eeuw wordt verteld aan de hand van meer dan 250 voorwerpen en maar liefst 23 werken van Rembrandt. Het topstuk van de tentoonstelling is het portret ‘Saskia en profil in rijk gewaad’ (1633-1642), dat voor het eerst in ruim 250 jaar weer te zien is in Nederland.

Verder zie je (huwelijks)portretten van Friese adellijke personen, vaak vol symboliek rond liefde en trouw. Ook is er een schat aan huwelijks-geschenken te zien. Van trouwringen, juwelenkistjes, gegraveerde huwelijksharten, kostbaar zilverwerk en geborduurd linnengoed.

Bijzonder vond ik de zogeheten ‘knottekistjes’: kleine Friese geldkisten. De knottekistjes zijn los van hun inhoud zelf ook waardevol aangezien deze in de meeste gevallen van zilver zijn gemaakt. De kistjes zijn rechthoekig met een halfrond deksel en staan op bolpootjes. Over het hele voorwerp zijn afbeeldingen over de liefde gegraveerd of gedreven, met eventueel een spreuk.

Rembrandt en Saskia: over liefde in de 17e eeuw. Fries Museum Leeuwarden
Werken van Rembrandt met rechts de blikvanger: ‘Saskia en profil in rijk gewaad’

Met de expositie ‘Rembrandt en Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw’ neemt het Fries Museum een voorschot op het Rembrandtjaar. Dit jaar worden vanwege Rembrandts 350ste sterfjaar tal van tentoonstellingen en evenementen georganiseerd.

Rembrandt & Saskia was tot en met 17 maart 2019 te zien.
Fries Museum | Wilhelminaplein 92 | Leeuwarden

Foto’s in dit blog zijn mijn eigen beelden.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.