Jannekes wereld

Bergman-kronieken deel 4: Het stille meisje

4 juni 2017
books on suitcase - het stille meisje Bergman-kronieken - Hjorth Rosenfeldt

In de aanloop naar de Spannende Boekenweken van 9 t/m 25 juni vind ik het tijd voor een blog over mijn laatst gelezen thriller. Net uitgelezen: Het stille meisje, deel 4 uit de Bergman-kronieken van Hjorth Rosenfeldt.

In de laatste dagen van de paasvakantie worden de lichamen van de familie Carsten gevonden. Ze zijn van dichtbij neergeschoten en de enige verdachte moet worden vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. Wanneer Sebastian Bergman en zijn team worden opgeroepen, vinden ze rond het huis de voetstappen van een meisje. Nicole, het tienjarige nichtje van de familie, was op bezoek en mogelijk getuige van de moord. Maar zij is spoorloos verdwenen in de bossen en Sebastian moet haar vinden voor de moordenaar het doet. Een kat-en-muisspel volgt, waarbij Bergman zich steeds persoonlijker berokken voelt bij het meisje, dat van dezelfde leeftijd is als de dochter die hij zelf ooit verloren heeft.

Het Zweedse duo Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt weet de kwaliteit dus opnieuw prima op peil te houden. En gezien de cliff hanger volgt er gelukkig nog meer.’ **** – VN Thriller & Detective Gids

Bergman-kronieken: hoe het begon

In deel 1 schakelt Torkel Høglund, baas van het Nationale Recherche team en een oude vriend, de hulp in van psycholoog Sebastian Bergman bij het onderzoek, maar Bergman heeft zelf al genoeg zorgen. Hij moet de erfenis van zijn moeder afwikkelen en stuit daarbij op brieven die hij nooit had mogen lezen…Hij schijnt nog een dochter te hebben en gaat op zoek naar haar.

Dit vond ik van Het stille meisje

bergman-kronieken 4

Net als de vorige delen draait het om het oplossen van een moordzaak door het team van de Nationale Recherche waar Sebastian Bergman als profiler deel van uitmaakt. Het plot kent een ingenieuze draai op het eind en is de uitkomst weer heel anders dan vooraf gedacht. Toch moet ik zeggen dat ik gaandeweg het verhaal vermoedens over een bepaald personage kreeg en die werden op het eind bevestigd.

Daarnaast vormen de persoonlijke sores van de vijf teamleden de andere rode draad. Hierbij is het leven van Sebastian Bergman het meest uitgediept. Hij draagt een groot trauma met zich mee: hij heeft zijn vrouw en dochtertje verloren bij de tsunami. En zijn vermeende dochter blijkt al tijden heel dichtbij te zijn.

Sebastian Bergman heb ik in de vorige delen leren kennen als egoïstisch, manipulatief, verslavingsgevoelig maar ondanks dat hij razend irritant kan zijn. In dit deel leren we weer een heel andere kant van hem kennen waardoor hij sympathie wint.

Deze mix – moordzaak en persoonlijke levens van de speurders – doet mij heel erg denken aan de Wallander-reeks van Henning Mankell, waarvan ik nog regelmatig eens een boek lees. Net als Henning Mankell komt dit schrijversduo ook uit Zweden. De Zweedse misdaadliteratuur blijft mij toch heel erg aantrekken.

Dit vierde deel eindigt opnieuw met een cliffhanger om u tegen te zeggen. Hoe gaat dit aflopen? Vorig jaar juni verscheen het 5e deel: De test. Daar ga ik maar snel naar op zoek! En Hjorth & Rosenfeldt werken intussen aan deel 6. We kunnen dan ook nog een tijdje genieten van Sebastian, Torkel, Ursula, Billy en Vanja.

Ben je op zoek naar een leuke nieuwe thriller-reeks? Ik raad je de Bergman-kronieken van harte aan!

Bergmankronieken: alle delen op een rijtje
  1. Wat verborgen is
  2. De discipel
  3. Het familiegraf
  4. Het stille meisje
  5. De test

Tip: lees de Bergman-kronieken op volgorde!

Boekinfo

Auteurs: Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt | Originele titel: Den stumma flickan 2015 | 416 blz | ISBN 9789023447399

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.