Jannekes wereld

Basque: Spaanse recepten uit San Sebastián & omstreken

28 mei 2017
Basque, José Pizarro kookboek Baskenland

Basque is het nieuwste kookboek van José Pizarro en verscheen in 2016. In dit zomerse weekend, kwam ik het boek tegen in het schap ‘nieuwe aanwinsten’ bij mijn bibliotheek. Baskische gerechten,  dat klinkt me als muziek in de oren want laat ik nu weg zijn van het Baskische gerecht piperade..

Basque: Spaanse recepten uit San Sebastián & omstreken

Baskenland, op de Spaans-Franse grens in Noord-Spanje is de thuishaven van enkele van ’s werelds beste restaurants. Daarnaast vind je er ook spectaculaire architectuur en een indrukwekkend landschap. Dat bij elkaar opgeteld, is voor mij een reden dat Baskenland op mijn reizen-wenslijst staat.

In Basque neemt Pizarro je mee op reis door deze bijzondere streek. Hij haalt zijn inspiratie uit traditionele gerechten en lokale ingrediënten en geeft er zijn eigen draai aan. Hij laat je zien hoe eenvoudig het is om thuis heerlijke Spaanse gerechten klaar te maken, van de kleine pintxos, Baskische tapas, tot de uitgebreidere hoofdgerechten en lekkere nagerechten.

De Baskische keuken leent zich uitstekend voor etentjes met familie en vrienden, maar is tegelijkertijd informeel en houdt je niet urenlang aan het fornuis gekluisterd.

Mijn indruk van het kookboek

Omdat ik het kookboek nog niet lang (te leen) heb, heb ik er nog niet uit kunnen koken. Wel heb ik het kookboek gelezen. Een perfect boek om te lezen in de zon; Baskenland was heel dichtbij.

José Pizarro vertelt bij ieder gerecht over zijn ervaring en tussendoor verhaalt hij over zijn belevenissen tijdens zijn reizen door deze streek. Samen met mooie foto’s van uitzichten op San Sebastián en de rest van de streek, is Basque een prachtig boek.

Bijzondere gerechten: hoewel op de flaptekst staat dat je niet lang achter het fornuis staat, was mijn eerste indruk van wel. Voor bepaalde ingrediënten zul je naar speciaal- of delicatessenzaken moeten gaan. Maar los van dat, liep het water me in de mond. Het leuke is dat Pizarro achter in het boek suggesties heeft gedaan voor verschillende menu’s.

Verschillende gerechten heb ik al genoteerd om te proberen. Eén daarvan is kersen-amandelsoep, perfect voor warme zomerdagen want je eet het koud!

Basque maakt een zeer goede kans te komen op een volgend lijstje van favoriete kookboeken.

Over José Pizarro

José Pizarro heeft 16 jaar in Groot-Britannië gewoond en heeft in die periode bij enkele van Londens meest vooraanstaande Spaanse restaurants gewerkt waaronder Eyre Brothers, Brindisa en Gaudi.

Hij heeft drie restaurants in Londen: José, Pizarro en José Pizarro, dat in 2015 zijn deuren opende. In 2014 werd José uitgeroepen tot een van de ‘100 españoles’, een heel prestigieuze lijst van de top 100 Spanjaarden in de hele wereld, gebaseerd op hoe zij hun talent overbrengen en hun Spaanse trots laten zien in hun werk.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.