Jannekes wereld

Nationale Molendag

2 mei 2017
molen eenrum nationale molendag

Opgroeiend in Nederland, groei je op met molens. Als kind is het leuk een molen te bezoeken, maar zeker ook als volwassene.
Tot die ontdekking kwam ik vorige week.

Molens. Ik zie ze in het landschap en vind ze vanzelfsprekend. Maar door in de afgelopen week met Bas op pad te zijn geweest door de provincie Groningen voor één van zijn foto-opdrachten, zie ik het nu weer anders. Het werden twee middagen ‘molens kieken‘! En als je dan ineens weer voor een molen staat – in dit geval achtkante stellingmolens – word je je weer bewust van je eigen cultureel erfgoed. Molens waren van grote betekenis vroeger en het is mooi te zien dat molens bewaard blijven en er altijd nog molenaars worden opgeleid.

Zo gaat de molen

Ken je het nog? Het kinderliedje ‘Zo gaat de molen, de molen de molen. Zo gaan de wieken, de wieken de wieken…

Op een van de middagen kwamen we uit bij molen de Fram in Woltersum. Een unieke molen met een combinatie van drie functies: korenmolen, pelmolen en houtzaagmolen. Deze combinatie komt maar twee keer in Nederland voor: in Woltersum en in het Friese Birdaard. De molen was volop in bedrijf toen we aankwamen en de geur van gezaagd hout, verraadde welke functie werd gebruikt. Grote zagen bewegen op en neer door dikke boomstronken. Dan weer snel dan weer langzaam, afhankelijk van de wind. Ik waande me terug in de tijd, toen ik vroeger als kind een molen bezocht. Het horen bonken en kloppen van de molen, het gieren van de wind. Ik vond het prachtig om al die oude gereedschappen te zien en hoe enthousiast de molenaars van de Fram aan het werk waren en vertelden over hun molen.

Nationale Molendag

De 45ste Nationale Molendag wordt dit jaar in het weekend van 13 en 14 mei gehouden. Ruim 900 molens door het hele land zullen draaien en/of malen waarvan het merendeel ook de deuren voor je open zet. Niets wat je tegenhoudt om een kijkje te nemen! Bij mij op de hoek is ook een molen. Ik zie deze vaak draaien maar wat voor type molen het is, of wat er gebeurt. Ik heb geen idee. Alle reden voor mij om dit eens tijdens de Molendag uit te zoeken!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.