Jannekes wereld

Ma – Hugo Borst

2 april 2017
hugo borst ma boeken jannekeswereld

Hugo Borst verzorgt samen met zijn broer al drie jaar zijn dementerende moeder. Hij beschrijft de onvermijdelijke en hartverscheurende aftakeling van haar geest in zijn boek ‘Ma’. Het boek is een bundeling van columns die eerder in het Algemeen Dagblad verscheen. Op liefdevolle, ontroerende en vaak geestige wijze vertelt hij wat het betekent om zo’n mantelzorger te zijn. En hoe zwaar het is om te moeten beslissen je eigen moeder in een verzorgingshuis te plaatsen…

Ma zit hier nu drie weken en elke dag is het raak. Liever zou ik eventjes niet meer gaan.
‘Het is hier verschrikkelijk,’ zegt ze.
Dan zwijgt ze. Ostentatief.
 Ik leg mijn hand op haar knie.
Ze wijst naar de bovenkant van haar hoofd en zegt: ‘Je kan beter mijn kop inslaan.’
‘Dan kom ik in de gevangenis, ma.’
‘Dat is waar,’ zegt ze en ze peinst en dat doe ik ook, peinzen. Peinzen over haar hunkering naar een genadeklap.

Dit vond ik van Ma

Net als de meeste mensen (denk ik!) ken ik Hugo Borst als kritische journalist en voetbalanalyticus die altijd recht voor zijn mening uit komt. En als presentator van NOS Langs de Lijn! Ook wist ik dat Hugo Borst een aantal (voetbal)boeken had geschreven. Eind 2015 bracht hij met zijn nieuwste boek Ma de wereld van dementie over het voetlicht.

Ik was er nieuwsgierig naar maar ik ‘vergat’ steeds gericht te zoeken in de bibliotheek totdat ik een week geleden er recht tegenaan liep. Mee in de tas en gestart met lezen. Ik kon het niet wegleggen, moet ik je bekennen. Zo eerlijk, ontroerend, lief en aangrijpend. Het gaat je aan het hart wat de ziekte Alzheimer met een mens doet. Mijn tante is dementerend en dat zorgde voor herkenning. Maar vooral werd ik er meer van bewust hoe dit voor mijn neven moet zijn.

Prachtig portret dat ik je zeker aanraad te lezen.

Bij het verschijnen van het boek is in DWDD veel aandacht geschonken aan dit boek. In dit fragment vertelt Hugo over het boek en draagt hij er ook een deel uit voor.

 

Boekinfo

Auteur: Hugo Borst | 1e druk: november 2015 | 192 blz. | ISBN: 9789048826704

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.