Jannekes wereld

Hollandse erwtensoep

14 december 2016
hollandse erwtensoep

Dalende temperaturen en in de loop van de avond erwtensoep

Ik blijf deze slogan van Unox grappig vinden. Maar erwtensoep uit blik (sorry Unox) dat kan echt niet hoor. Zeker niet door mijn zónder pakjes&zakjes geloof. Dus komt er Hollandse erwtensoep op tafel uit het grote zonder pakjes&zakjes kookboek van Karin Luiten. Mmmmmm!

Voor de erwtensoep heb je nodig voor 6 personen:
  • 500 gram spliterwten
  • 2 schouderkarbonades
  • 2 slagersrookworsten (neem echte rookworst van de slager, die is het lekkerst)
  • 1 selderijknol
  • 1 flinke winterpeen
  • 1 ui
  • 1 dunne prei
  • 1 grote kruimige aardappel
  • 1 bosje bladselderij
  • 2 laurierblaadjes
  • zout en peper uit de molen
Aan de slag!
  1. Spoel de spliterwten grondig af (weken hoef niet) en doe ze in een grote pan.
  2. Doe de karbonades, laurierblaadjes, en zout erbij, plus 2 liter water.
  3. Breng aan de kook en laat en half uur zachtjes koken.
  4. Snij intussen de groente: de ui in kleine stukjes, de prei in plakjes, de winterpeen in kwart plakjes, de aardappel en knolselderij in blokjes. Hak de selderijblaadjes fijn.
  5. Schep het grijze schuim uit de pan met een schuimspaan of lepel.
  6. Doe alle groenten in de pan en laat de soep op zacht vuur sudderen net zolang tot de erwten van gaarheid uit elkaar vallen, dat duurt zeker een uur.
  7. Haal het vlees uit de pan, snij in kleine stukjes en doe (zonder bot) terug in de pan.
  8. Snij de rookworst in plakjes en laat nog een kwartiertje meewarmen in de soep.
  9. Proef op zout en peper.
  10. Lekker – en zoals het hoort – met roggebrood en katenspek.

Goed om te weten!

  • Erwtensoep bederft snel. Pas morgen eten of invriezen voor de voorraad? Zet de pan in een gootsteen vol ijswater en roer om de soep snel te laten afkoelen. Even zonder deksel buiten in de vrieskou kan ook.
  • Weet je niet hoe je een knolselderij moet schillen? Kijk hier hoe je dat doet!!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.