Jannekes wereld

Judas – Astrid Holleeder

2 december 2016
judas astrid holleeder familiekroniek

In Judas, een familiekroniek, schetst Astrid Holleeder een onthutsend portret van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder.

Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid. Ze leggen, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog zeer belastende verklaringen tegen hem af. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in.

Wat haast niemand wist, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde. Precies zoals zijn alcoholistische vader de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun tirannieke gedrag.

In het boek Judas vertelt Astrid Holleeder over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als vertrouweling van haar broer. In die rol kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.

Dit vond ik van Judas

Judas stond niet direct boven aan mijn lijst maar toen ik het boek in handen kreeg, werd ik nieuwsgierig. Eenmaal begonnen, kon ik het niet meer wegleggen. Ongelooflijk, wat een verhaal. Wat een leven…Indrukwekkend, schokkend en aangrijpend. Het is bijna niet te geloven dat dit waar is.

Het verhaal speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. In een interview vertelde ze dat ze het boek ook ziet als haar testament omdat ze weet dat haar broer haar zal laten liquideren. Door het vertellen van haar levensverhaal, heeft ze sinds de verklaringen – net als haar broer – ‘levenslang’ gekregen. Ze is gestopt met werken, heeft haar vaste routines moeten doorbreken, vele contacten opgegeven en gaat vaak met kogelvrij vest over straat. Het afleggen van de verklaringen en het schrijven van dit boek is -denk ik- iets wat ze moest doen.

Boekinfo

Auteur: Astrid Holleeder | 1e druk: november 2016 | 576 bladzijden | ISBN 9789048825028

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.