Jannekes wereld

De weg naar Little Dribbling – Bill Bryson

26 september 2016
engeland bill bryson de weg naar little dribbling copyright foto jannekeswereld

Zeurend als een oude man, genietend van de mooiste pubs, odes aan het Engelse landschap, je laten lachen door geweldige anekdotes te vertellen. Dit alles doet Bill Bryson als je met hem mee op weg gaat naar Little Dribbling.

Twintig jaar geleden schreef de Amerikaan Bill Bryson zijn eerste ervaringen over Engeland op in het boek Een klein eiland. Zijn kennis over Groot-Brittannië ontwikkelde zich van ‘weet bijna niets’, naar ‘grondige vertrouwdheid’, tot ‘complete verbijstering: wat weet ik eigenlijk weinig’.

Nu realiseert hij zich dat hij in een land woont dat zich zo snel ontwikkelt dat het hem vreemd aandoet. Het is een plek vol beroemdheden van wie hij de namen en talenten niet kan onderscheiden, acroniemen waarvan hij de betekenis niet snapt of vergeet. En de gespreksonderwerpen die hij niet langer kan volgen. Dan wordt Bryson opgeroepen om een test te doen voor het Brits staatsburgerschap.

Hij besluit opnieuw op reis te gaan. Hij trekt een rechte lijn tussen Bognor Regis in het zuiden en Cape Wrath in het uiterste noorden. Langs deze lijn verloopt zijn reis. Niet in één rechte lijn, nee hij waaiert langs de lijn alle kanten uit.

Dit vond ik van De weg naar Little Dribbling

Allereerst een bekentenis. Al meerdere keren heb ik verteld dat ik van reisverhalen houd, en dat is ook zo! Dan zou je denken dat je toch wel verschillende auteurs op dit gebied kent. Nu komt het: ik had tot voor kort nog niet eerder van Bill Bryson – een bestsellerauteur op gebied van reisverhalen nota bene – gehoord.

Vorig jaar dwaalde ik door mijn favoriete boekhandel Van der Velde aan de Vismarkt in Groningen. Mijn oog viel op een mooi geïllustreerde boekomslag van een Engels boek Notes from a small island….Toen dacht ik: “De naam Bryson moet ik onthouden.”

Dat is wat ik heb gedaan en las ik zijn nieuwste boek De weg naar Little Dribbling.

Ik heb iets met Groot-Brittannië. Ik ben er verschillende keren geweest en ik vind het er fantastisch, de mensen, de manier waarop ze Engels praten en de echtheid. De prachtige landschappen, de tuinen en het machtige erfgoed. Als ik vandaag nog mocht emigreren….ik deed het gelijk. Maar terug naar het boek.

de weg naar little dribbling bill brysonIk ben erachter dat de kracht van Bill Bryson ligt in de manier waarop hij zijn ervaringen opschrijft. Het is niet dat hij grootse avonturen beleeft tijdens zijn reis. Het zijn juist die kleine ervaringen die het hem doen. Hij kijkt en registreert en zegt er het zijne van op een heel grappige manier en dat alles met heel veel algemene kennis over het gebied, het dorp, stad, museum of waar hij ook maar is.

Onderhoudend, grappig en een aanrader voor als je van Groot-Brittannië houdt. Keep calm, read Bryson.

Boekinfo

Auteur: Bill Bryson | originele titel: The road to Little Dribbling (2016) | 320 blz | ISBN 9789045033327

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.