Jannekes wereld

Nachtblauw – Simone van der Vlugt

3 september 2016
nachtblauw simone van der vlugt historische roman

Nachtblauw is het verhaal over de ontstaansgeschiedenis van Delfts blauw. Een prachtige historische roman van Simone van der Vlugt.

Na de dood van haar man wordt Catrijn huishoudster bij de familie Van Nulandt. Ze is er op haar plek en kan de vrouw des huizes ondersteunen tijdens haar schilderlessen. Catrijns verleden achtervolgt haar echter en ze moet op zoek naar een andere betrekking. Ze komt terecht bij Evert van Nulandt in zijn plateelfabriek in Delft, waar haar schildertalent op waarde wordt geschat.

Er breken woelige tijden aan. Catrijn overleeft in 1654 de Delftse donderslag die de binnenstad in puin legt ternauwernood en daarna staat ze voor een levensbepalende keuze tussen haar hart en haar hoofd.

Wacht ze op haar grote liefde, die voor jaren de zee op gaat, of kiest ze voor de man die haar zekerheid kan bieden?

In Nachtblauw verweeft Simone van der Vlugt het meeslepende verhaal van Catrijn met een intrigerende periode uit onze Nederlandse geschiedenis: de Gouden Eeuw, waarin handel, wetenschap en kunsten een enorme vlucht namen.

Dit vond ik van Nachtblauw

In één woord: prachtig!!

Soms krijg je boeken in handen waarvan je op het eerste gezicht denkt: “Ik weet niet of dit boek iets voor mij is.” Nachtblauw zou niet direct mijn keuze zijn maar ik kreeg het te leen van vriendin Marieke die erbij vertelde dat een heel mooi verhaal is. Na het lezen van de eerste bladzijdes was ik al verkocht. Een pakkend verhaal waarin fictieve maar ook niet-fictieve personen hun plaats vinden. Het verhaal wordt verteld in de ik-vorm, door de hoofdpersoon Cathrijn. Het verhaal hield mij vanaf het eerste hoofdstuk in de greep en kon ik deze roman simpelweg niet wegleggen.

Boeiend vond ik het ook omdat het me iets nieuws leerde over onze eigen geschiedenis. Ik had niet eerder over de Delftse donderslag gehoord. Los daarvan was het vooral heel onderhoudend en ontroerend. Wel raakte ik door het verhaal heel het gevoel van tijd binnen het verhaal zelf kwijt. Hoe lang was Cathrijn van huis? Het bleek minder dan anderhalf jaar te zijn, terwijl het verhaal me soms de indruk gaf dat er al een aantal jaren waren verstreken. Maar wat maakt dat uit… Nachtblauw is een mooi verhaal en een aanrader onder de historische romans. Deze roman deed me overigens denken aan de roman De Glasblazer van Marina Fiorato.

Boekinfo

Auteur: Simone van der Vlugt | 1e druk: februari 2016 | 304 bladzijden | ISBN 9789026332067

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.