Jannekes wereld

De Amerikaanse prinses – Annejet van der Zijl

9 juli 2016
de amerikaanse prinses allene tew

In De Amerikaanse prinses zet Annejet van der Zijl een prachtig portret neer van Allene Tew, de Amerikaanse prinses tegen de achtergrond van de tijd waarin ze leefde.Op 13 april 1927 voer Allene Tew (1872-1955) met de Mauretania de haven van New York uit. Ze liet een leven achter zich waarin ze alles had bereikt waar ze als plattelandsmeisje van had gedroomd – aanzien, fortuin, moederschap, haar grote liefde. En ze was het ook bijna allemaal weer kwijtgeraakt. ‘De rijkste en verdrietigste weduwe van de stad’, zoals Allene door societyrubrieken werd genoemd, had die dag echter ook nog veel vóór zich, zoals een nieuw gezin en een toekomst als officiële prinses door haar huwelijk met de Duitse prins Henry Reuss, als Russische gravin en als peetmoeder van de latere koningin Beatrix.

De Amerikaanse prinses is een reconstructie van een weids en fascinerend leven, dat zich afspeelt tegen het decor van Amerika en Europa, de victoriaanse en de moderne tijd, de industriële en Russische revolutie en de twee wereldoorlogen. Maar het is bovenal het persoonlijke verhaal van een uitzonderlijke vrouw die de moed had om, tot het bittere eind, haar eigen, onnavolgbare weg te gaan.

Dit vond ik van De Amerikaanse prinses

Biografieën en autobiografieën, ik weet niet wat het is maar het is een genre dat me niet goed ligt. Met lichte gemengde gevoelens begon ik aan De Amerikaanse prinses maar die verdwenen al na twee bladzijden. Het verhaal leest als een trein en de twee katernen met foto’s ondersteunen het verhaal goed.

Hoe bijzonder kunnen sommige levens verlopen, zoals het leven van Allene Tew. Afkomstig uit een pioniersfamilie op het platteland en via haar huwelijken een van de rijkste vrouwen ter wereld worden. Toch was het leven van Allene Tew niet alleen rozengeur en maneschijn. Ze kende zeer veel tegenslag, maar nooit liet ze zich daardoor uit het veld slaan.Ook de industriële en Russische revolutie en de twee wereldoorlogen hebben impact op haar leven. De moed die ze haar hele leven door hield is bewonderenswaardig én inspirerend.

Boekinfo

Auteur: Annejet van der Zijl | eerste druk: 2015 | 280 blz. | ISBN 9789021400730 | E-book ISBN 9789021400747

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.