Jannekes wereld

Het oog van de rode tsaar – Sam Eastland

8 mei 2016
pekkala sam eastland oog van de rode tsaar
Pekkala reeks

Pekkala, een soldaat uit het Fins Regiment, wordt door tsaar Nicolaas II uitgekozen als zijn persoonlijke geheim agent, met als bijnaam het smaragdgroene oog. Na de Russische Revolutie raakt inspecteur Pekkala in ongenade. Hij wordt gevangengehouden in een goelag in het Siberische woud. Maar dan blijkt dat zijn kwaliteiten onmiskenbaar zijn. Na tien jaar gevangenschap wordt hij vrijgelaten en krijgt van Stalin de opdracht de moordenaar van de Romanovs te vinden.

Deze missie brengt Pekkala, en zijn broer Anton die hij al jaren niet heeft gezien, weer bij elkaar. De lichamen van de Romanovs worden gevonden, op één na. Terwijl flashbacks onthullen wat zich in het verleden tussen beide broers heeft afgespeeld, ontvouwt zich in het heden een huiveringwekkend mysterie. De getuigen die kunnen helpen de moordenaar van de Romanovs te vinden – en het antwoord op de vraag of de laatste Romanov wellicht ontsnapt is – worden een voor een vermoord.

Dit vond ik ervan

De flaptekst op de achterkant van het boek  deed me denken aan een boek dat ik eerder las rondom de Romanovs, de Romanov voorspelling van Steve Berry.
Deze eerste thriller van Sam Eastland stelde niet teleur. Het verhaal wordt op twee niveaus verteld, het ene in 1917 met de gebeurtenissen die tot de revolutie leiden en het andere tijdens de Grote Zuivering van Staling, die zo zijn vermeende tegenstanders wegwerkte.

Pekkala is de hoofdpersonage in het verhaal. In de flashbacks leer je hem kennen van kind tot de man die hij is op het moment dat hij na 10 jaar gevangenschap in een Goelag wordt vrijgelaten.

Naast de spanning rondom de mysterieuze moord op de Romanovs, weet Eastland ook heel goed het beeld van het toenmalige Rusland te schetsen. Dit alles versterkt het verhaal en maakt het tot een boeiend en onderhoudend boek. Achterin het boek vind je een historische schets van hoe het de Romanovs werkelijk is vergaan.

Sam Eastland is het pseudoniem van een Britse auteur die in de Verenigde Staten woont. Het oog van de rode tsaar is het eerste boek van een serie met inspecteur Pekkala in de hoofdrol.

Boekinfo

Auteur: Sam Eastland | originele titel: Eye of the red tsar (2010) | 309 blz | ISBN 9789041416711

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.