Jannekes wereld

Zaaien is niet saai

18 april 2016
oost-indische-kers-tropaeolum-globe-of-fire-zaaien

Het zaaien van eenjarigen hoort bij mijn doel om dit jaar mijn tuin vol kleur te krijgen en te houden. Vol enthousiasme ben ik in maart gestart met voorzaaien. En dat is nog best een uitdaging!

Nu hoor ik je denken: “Hoe moeilijk kan het zijn?” Niet, dat is mijn antwoord. Je pakt een bakje, doet er goede grond in, plant de zaadjes, dekt het af, geeft het voldoende water en zet het beschut weg in een kweekkasje of wat dan ook.

Dahlia’s, lathyrus, calendula, cosmea, korenbloem, leeuwenbekjes, zonnebloemen, borage, oost-indische kers en Rudbeckia Cappuccino.

Dat is mijn keuze. Het mooie is dat je alles ziet op komen, ieder zaadje ontkiemt. Een triomfgevoel: “het lukt!” Maar dan schieten de zaailingen lekker door en zie je nog geen echte blaadjes. Schuif je heen en weer met de bakken: te veel of te weinig licht, te warm, te koud?

Vorige week kon ik eindelijk beginnen met verspenen. Een nieuwe stap in het groeiproces en in gedachten zie ik een weelderige border voor me. Met zorg zette ik de zaailingen over in ruimere potjes vol lekkere goede grond.En nu?

Ik heb net 10 potjes met gestorven zaailingen omgekieperd in de biobak. Met pijn, dat wel. Van mijn 17 gezaaide zonnebloemen, waarvan 4 niet ontkiemden, heb ik er nu nog 5! Van de 22 gezaaide cosmea’s in twee soorten heb ik nog 3 over van de cosmos ‘early summer mixed’! Ook de zwarte korenbloemen laten me half in de steek.

Afgelopen weekend was ik op een kwekerij. Ik verzuchtte dat het zaaien van eenjarigen nog niet zo gemakkelijk is, maar dat ik ook net in mijn eerste seizoen zit. Het was fijn te horen dat ook deze professionals dergelijke tegenslag kennen. Gewoon volhouden en doorgaan, was het advies. En dus ga ik door!

Zaaien, zaaien, zaaien

Nieuwe zonnebloemen, borage en Oost-Indische kers gezaaid en nu daar ook bij de Rudbeckia Cappuccino. Plus een nieuwe portie goudsbloemen, maar nu niet binnen maar in de koude kas. Nu is het niet allemaal kommer en kwel! De gezaaide borage (komkommerkruid) en Oost-Indische kers – niet alleen mooi voor de sier ook lekker op je bord – doen het heel goed. Vooral de Oost-Indische kers ‘Globe of Fire’. Het is prachtig te zien hoe deze met de dag groeit. Ook de gezaaide dahlia’s Bishop’s Children draaien lekker mee.

zaaien-zaailingen-dahlia-bishops-children

Na IJsheiligen ga ik mijn nieuw aangeschafte vierkante meter-moestuinbak in elkaar zetten. Naast mijn kruiden- en groenteplantjes, heb ik besloten een aantal vakken vullen voor snijbloemen. De cosmea ‘sweet kisses’ die me nu in de steek liet, krijgt een nieuwe kans, net als de korenbloemen.

Tuinieren, zaai? Echt niet en de aanhouder wint!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.