Jannekes wereld

Freesia; terug van weggeweest?

5 januari 2016
freesia bloemen flowers

Ik vind het helemaal leuk! Ik heb freesia’s op de vaas staan. Dat betekent kleur én geur in huis. Ken jij ze nog? Niet alleen vind ik de bloem mooi, het is vooral de geur van de Freesia! Eenmaal geroken, vergeet je deze nooit meer: fris, licht, zoet en zo subtiel. Echt hemels! Ik kan er echt van genieten. Het is een stukje nostalgie: vroeger had mijn moeder vaak Freesia’s op de vaas staan. Op een of andere manier lijkt het of deze bloemen een beetje in de vergetelheid zijn geraakt. Ik was dan ook helemaal verrast toen ik bij mijn bloemiste binnenliep en ze daar zag staan.

Freesia feitjes

Eigenlijk weet ik niet veel over deze bloemen. Maar dat is snel opgelost door deze op te zoeken in de tuinencyclopedie en internet.

Wist je dat de bloem symbool staat voor onvoorwaardelijke liefde; het symboliseert liefde en onschuld. Traditioneel geef je witte Freesia’s aan je echtgenoot na 7 jaar huwelijk om te herinneren aan jullie pure, echte liefde. 

Ik bedenk me ineens: de Freesia komt in mijn tuin. Ik vraag me af: “Is het een bloem om op te kweken uit zaad of is het een bol of knol?” Ik heb het opgezocht en het blijkt een zomerknolletje te zijn. In veel verschillende varianten ook: in felle of zachtere tinten. Met enkele of dubbele bloemen. Door de ranke bloemen en dunne stelen lijkt het een tere bloem, maar niets is minder waar. De Freesia is een sterke snijbloem. Een must-have!

Op deze website vind je nog veel meer weetjes over deze lieflijke bloemetjes. Zo kun je er lezen over de herkomst of de verschillende mooie soorten bekijken. Ook vind je er verzorgingstips en hoe je de bloemen kunt gebruiken in arrangementen. Een handige site die ik gelijk heb opgeslagen onder mijn favorieten. En om de Freesia deze zomer in mijn tuin te hebben, ga ik deze week de knolletjes bestellen. Nu alleen nog kiezen welk soort!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.