Jannekes wereld

Tuin vol kleur in 2016

4 januari 2016
seeds box gardening zaaddoos tuin tuinieren

Het wintert in mijn Groningse tuin. Alles ligt onder een laag sneeuw. Misschien maar goed ook, om de natuur even tot kalmte te manen na die warme decembermaand. De bollen steken al aardig de kop op in mijn tuin. Zelfs de ooievaarsbek knalde het nieuwe jaar in met bloemen.  Een tikje te vroeg maar ach het brengt kleur in de tuin. En dat is wat ik dit jaar wil!

Een tuin vol kleur betekent continu bloei, dat is mijn doel voor 2016 en tegelijk ook een grote uitdaging. Want een tuin of beter gezegd de natuur laat zich niet dicteren. Maar waar begin je? Ik ben gaan lezen in tuinboeken en -tijdschriften. Van het Engelse tuinprogramma Gardener’s World heb ik echt veel opgestoken en ik ben eigenlijk gewoon gaan doen!

Elk jaar stuitte ik op het zelfde probleem. Kleur kwam laat op gang in mijn tuin. De overlap van bloeiperiodes van mijn planten was gewoon slecht getimed. Dat moet anders. Door de planten beter op elkaar af te stemmen in bloeiperiode, kan ik een langere bloeiperiode bewerkstelligen en dus meer en langer kleur! In september heb ik een inventarisatie gemaakt van alle planten en de bloeitijden (en ook kleur en hoogte). Daar had je het al….een groot deel van de planten bloeide in juli-augustus-september.

Na veel gelezen te hebben over border ontwerpen en kijken welke planten ik mooi vind, heb ik een nieuw kleuren- en beplantingschema gemaakt. Met een lijstje ben ik naar kwekerijen en tuincentra getogen. In september/oktober de borders uitgespit, bewerkt en opnieuw beplant. Dat was stap een.

Groots aanpakken in de tuin

Ze zaten al wel her en der in mijn tuin: voorjaarsbollen. Maar met 10 of 20 of 30 ben je er niet. Na een leuke column te hebben gelezen in tuintijdschrift, trok ik de stoute schoenen aan. Bovenop de al in de tuin aanwezige bollen, heb ik meer dan 150 bollen door elkaar gehusseld en geplant op de plek waar ik ze heb uitgestrooid. Het effect van deze stap 2, hoop ik vanaf maart te zien. Tulpen, narcissen, allium, krokussen, hyacinten, blauwe druifjes en kievietsbloemen zullen de spits afbijten dit tuinjaar. Alhoewel de hyacinten in pot dat eigenlijk al doen! Je ziet, in een tuin heb je ook altijd baas boven baas.

Helemaal niet zaai!

Ik ben een liefhebber van vaste planten. Daar is niets mis mee, maar het zorgt wel voor eenzijdigheid. Er is namelijk zoveel meer, daar ben ik achter. Niet alleen met bollen of knollen; er gaat een nieuwe wereld voor je open met een- en tweejarigen. En zie daarin ligt een nieuwe uitdaging: zaaien. Het leek me altijd een gedoe maar wie niet waagt, wie niet wint. Ook hier ben ik me meer en meer in gaan verdiepen en ben ik zelfs al begonnen! Maar eigenlijk ben ik hierin niet helemaal een groentje. In de afgelopen jaren heb ik toch met redelijk wat succes groenten en kruiden uit zaad opgekweekt.

De keuze is reuze als je je eenmaal in de wereld van zaden begeeft. Via Vreeken’s Zaden heb ik al goudsbloem, cosmea, korenbloem, lathyrus, muurbloem besteld. Daar gaat nog wel wat bij komen. Het zaaiwerk laat nog zeker 6-8 weken op zich wachten (jammer genoeg!). Met deze bloemen wil ik de borders verder opvullen. Een ding weet ik zeker: kleur gegarandeerd.

2016, een nieuw jaar; ik heb er zin in en zie het vol kleur tegemoet.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.