Jannekes wereld

Osho Kundalini meditatie

3 november 2015
osho-kundalini-meditation

Denk je dat mediteren alleen maar stil zitten is? Dan heb je het mis. Tijdens een Osho Kundalini meditatie ben je het eerste half uur alleen maar in beweging! Deze meditatie doe je het best bij zonsondergang of in de late namiddag. Het is een perfecte én effectieve manier om tot rust te komen en los te laten aan het eind van de dag.

Sinds een aantal maanden wissel ik de Osho kundalini meditatie af met inzicht- of mindfulnessmeditatie. Ik merk echt een heel verschil in hoe ik me voel vooraf en na die tijd. De meditatie duurt een uur, dat lijkt lang, maar na een paar keer beoefenen raak je er aan gewend. Het is wel goed te weten hoe en wat. Ik ben zelf niet heel veel informatie tegen gekomen over deze meditatievorm . Daarom vertel ik je graag meer erover.

Hoe en wat?

De Osho Kundalini meditatie duurt 60 minuten bestaande uit 4 fasen van elk 15 minuten.
• Fase 1: Sta los en laat je hele lichaam schudden en voel de energie van je voeten omhoog komen. Laat alles los en wordt het schudden. Je ogen kunnen open of gesloten zijn.
• Fase 2: Dans…op elke wijze die je voelt en laat het hele lichaam bewegen zoals het wil. Alweer kunnen je ogen open of gesloten zijn.
• Fase 3: Sluit je ogen en wees stil, zittend of staande, terwijl je observeert, gadeslaat wat er binnen en buiten gebeurt.
• Fase 4: Ga met gesloten ogen liggen en wees stil.

Voor deze meditatie heb je muziek nodig; deze kun je hier gratis downloaden. Nu denk je misschien, net als ik, hoe houd ik de tijd in de gaten, wanneer begint de volgende fase? Je hoeft de tijd niet bij te houden. De muziek laat je weten. Na elke fase verandert deze en hoor je duidelijk de overgang naar de volgende fase. Ga gewoon staan en begin, net als ik heb gedaan! Ook het schudden komt vanzelf, ook al denk je van niet. Het gebeurt echt!
Osho over ‘hoe te schudden’

“Als je de kundalini meditatie doet, sta het schudden toe – doe het niet! Sta in stilte, voel het komen en wanneer je lichaam een beetje trilt, help het, maar doe het niet! Geniet ervan, voel je er gelukkig door, sta het toe, ontvang het, verwelkom het, maar wil het niet.
Als je het forceert zal het een oefening worden, een lichamelijke, fysieke oefening. Dan zal het schudden er wel zijn, maar slechts aan de oppervlakte. Het zal niet tot je doordringen. Je zal vast blijven zitten, als een steen, als een rots blijven binnenin. Je zal de manipulator blijven, de doener en het lichaam zal slechts volgen. Niet het lichaam is de vraag, jij bent de vraag.
Als ik zeg schudden bedoel ik dat je vastzitten, je rotsachtig zijn op zijn diepste fundaties moet schudden zodat het vloeibaar, vloeiend, smeltend wordt. En als het rotsachtige vloeibaar wordt zal je lichaam volgen. Dan is er geen schudder, alleen schudden; dan doet niemand het, het gebeurt gewoon. Dan is er geen doener.
Geniet er van, maar wil ’t niet. En onthoud, als je iets wilt kan je er niet van genieten. Zij zijn tegengesteld, tegenstellingen; zij ontmoeten elkaar nooit. Als je iets wilt kan je er niet van genieten, als je er van geniet kan je het niet willen” – Osho

Ik vond op YouTube dit filmpje dat de Osho Kundalini meditatie nog eens verduidelijkt.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Gerjan 1 januari 2018 at 20:04

    Hoi Janneke, ik zocht een mooie foto om mijn Osho lessen aan te kondigen. Nu stuitte ik in mijn zoektocht op de foto bovenaan dit blog. Wat een prachtige foto! Zou ik deze mogen gebruiken?
    Liefs, Gerjan

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.