Jannekes wereld

Tapas

22 oktober 2015
tapasschoteltjes

Vandaag staan tapas in de spotlight want het is Wereld Tapas Dag. Tapas komen oorspronkelijk uit Andalusië, vooral Sevilla is nog steeds een tapasparadijs. In Spanje worden ze ongeveer van half één tot een uur of drie ’s middags en van zeven tot ongeveer half elf ’s avonds in de tapasbar gegeten.

De manier waarop tapas gegeten wordt, is eigenlijk een ‘way of life’. Dat vind ik zo leuk aan tapas eten. Het draait om gezelligheid en informeel tafelen: iedereen mag aanschuiven en men eet met elkaar van één bord. Met je vingers of met een vorkje. Daarbij komt nog de verschillende soorten tapas. Alles bij elkaar maakt het tapas eten tot een waar feestje. Je kunt zoveel verschillende smaken proeven tijdens één maaltijd!

Thuis tapas eten

Tapas vullen elkaar vaak per ‘gang’ aan in smaak en vorm: gemarineerd, gegrild, gefrituurd, met brood en in saus. Je serveert ongeveer 3-4 porties per persoon. Het leukst en lekkerste is natuurlijk om zelf tapas te maken. Ik houd altijd 15-20 hapjes per persoon aan en kies dan vaak 4 tot 6 verschillende tapas om te maken.

De recepten haal ik uit het kookboekje De lekkerste tapas. Het is een klein boekje dat ik al jaren heb, het is mijn tapasbijbel om het zo maar te zeggen. In mijn ogen is er geen betere! Het kookboek is dan ook al vettig, rimpelig en gekreukt door het gebruik!

tapaskookboek

Wat drink je bij tapas?

Eigenlijk sherry want dát dronken ze er van oudsher bij. Kurkdroge sherry is een ideale begeleider voor kaas, vlees (lam, rund, varken, ham, worst), vis, gevulde schelpjes etc. Andere goede begeleiders zijn droge cava’s, wite wijnen uit Valdepeñas, La mancha, Penedés, Valencia en Navarra, rode wijnen uit Rioja, Rueda, Ribero del Duero. Persoonlijk vind ik rosé perfect om bij tapas te drinken. Mijn favoriet is cabernet sauvignon rosé van Domaine de Luc (wel een Franse maar goed…)

Tapas buiten de deur

In een tapasbar kun je natuurlijk ook heerlijke tapas eten. In mijn stad Groningen kun je dat doen bij:

  • Tapasco, Haddingedwarsstraat 3*
  • Taberna Caldopenas, Oosterstraat 11
  • Cervantes, Gedempte Kattendiep 23*
  • Hemingway’s Cuba, Gedempte Kattendiep 23-1*
  • El Txoko, Oude Kijk in Het Jatstraat 53
  • La Cubanita, Gedempte Zuiderdiep 137-139

* deze adresjes kan ik je uit ervaring aanraden.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.