Jannekes wereld

Op de vleugels van de draak – Lieve Joris

8 september 2015

Jaren nadat zij voor het eerst in Congo was, raakte Lieve Joris geïnteresseerd in de relatie tussen Afrika en China. Voor haar nieuwe boek Op de vleugels van de draak (2013) dook zij onder in de wereld van Afrikanen en Chinezen die als kleine visjes achter de grote handelscontracten aan elkaars territorium binnenzwemmen.

Wat gebeurt er wanneer volkeren die geen koloniale geschiedenis delen, elkaar ontmoeten? Met die vraag trekt Lieve Joris, na jarenlang door Afrika te hebben gereisd via Dubai naar China. Trouw aan de manier van werken die zij de afgelopen decennia heeft verfijnd, duikt zij onder in de wereld van Afrikanen en Chinezen die als kleine visjes achter de grote handelscontracten aan elkaars territorium binnenzwemmen.

De Congolese commerçante die naar Dubai reist om inkopen te doen voor haar winkel, de Malinese handelaar die nauwelijks kan lezen en schrijven maar drie keer per jaar naar het Chinese Guangzhou vliegt, de Chinese docent kunstgeschiedenis die horloges verkoopt op een strijkplank in de straten van Zuid-Afrika – met een magische mix van humor en heldenmoed voeren Lieve Joris’ personages ons een wervelende wereld binnen, waarin Europa herleid is tot een museum. Zij klampen zich vast aan de vleugels van de draak, liften mee, kijken om zich heen – ze zien alles.

Dit vond ik ervan

Het is heel gek maar de boeken van Lieve Joris trokken me tot nu toe nooit. Een verklaring daarvoor heb ik simpelweg niet. Op de vleugels van de draak stond al een tijdje in de boekenkast. Bas was er erg over te spreken. En zo begon ik te lezen. Al na een paar bladzijden was ik om! Heel integer, nieuwsgierig onderzoekend en met respect doet Lieve verslag van haar belevenissen in Dubai, Guangzhou, Beijing, Jinhua, Shanghai, Zuid-Afrika en ten slotte Congo. Ze weet de mensen met wie ze in contact komt mooi te portretteren en het voelt alsof je met de schrijfster meereist. Daarnaast is de wereld van de Afrikaanse en Chinese handelaren erg fascinerend. Zeker de moeite van het lezen waard!

Boekinfo

Auteur: Lieve Joris | 2013 | 320 blz | ISBN 9789045024615

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.