Jannekes wereld

Apple flapjacks

14 juni 2015

Zin in zoet, besluit ik Apple flapjacks te maken, een recept uit Appeltaart. Stevige stukken havermoutkoek, uit de Britse keuken. Lekker als ontbijt of als tussendoortje!

Voor 6 stuks heb je nodig:

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 1oo gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram golden syrup of honing
  • 200 gram havermoutvlokken (mijn keuze: biologische!)
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 2 kleine handappels
  • vierkant bakblik van 20×20 cm, bekleed met bakpapier

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor tot 180°C. Smelt in een pan met dikke bodem de boter met de basterdsuiker en de golden syrup of honing.
  2. Neem de pan van het vuur en schep de havermoutvlokken en de kaneel erdoor.
  3. Schil de appels en snijd ze in blokjes. Schep ze door het havermoutmengsel. Schep de massa in de bakvorm en strijk de bovenzijde met de bolle kant van een lepel glad.
  4. Bak de havermoutkoek in de voorgewarmde oven in ongeveer 30 minuten goudbruin. Laat de koek 15 minuten afkoelen en snijd ‘m in blokken. Laat de flapjacks verder afkoelen. De buitenkant wordt dan krokant, van binnen zijn ze zacht en smeuïg.

Bereiding: 25 minuten | oven: 30 minuten

Zelf had ik stukjes gedroogde abrikoos en rozijnen nog toegevoegd aan het havermoutmengsel. Je kunt ook noten of pijnboompitten toevoegen.

Iedere keer weer sta ik er versteld van hoe simpel de recepten uit dit bakboek zijn. In een mum van tijd waren de apple flapjacks klaar en binnen een dag op! Mijn bakblik is iets groter en heb ik zo’n 10 vierkantjes eruit gesneden. Het zijn stevige bites, geloof me!
Ook uit Appeltaart gebakken en van gesmuld! (niet al deze recepten staan in Jannekes eetwereld):

  • Boerenappelcake
  • Appelkruimelcake
  • Åppelkaka
  • Appelkruimeltaart met bosbessen
  • Brosse appelkoek
  • Appelrolletjes en appelflapppen
  • Tarta de manzana
  • Tiramisù met appel

Niet uit dit boek, maar lekker genoeg om nog eens te noemen: eigengemaakte appelmoes!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.