Jannekes wereld

Suzanne en Edouard Manet – Thera Coppens

31 mei 2015
suzanne en edouard manet

Suzanne en Edouard Manet vertelt het verhaal van de liefde van een Hollandse pianiste Suzanne Leenhoff en een Parijse schilder Edouard Manet. In deze prachtige historische roman neemt Thera Coppens je mee in een wereld van getormenteerde impressionisten, muzieksoirees, woelige romances en intriges in de artistieke wereld van de negentiende eeuw.

Als jong meisje reist Suzanne op aanraden van Franz Liszt in 1847 naar Parijs om daar haar pianostudie voort te zetten. Ze geeft er pianoles aan de broers Manet. Wat haar familie zo vreest bij haar vertrek naar de grote stad, gebeurt: ze raakt ongehuwd zwanger.
Manet staat in 1855 als peetoom aan de doopvont van het kind, een jongetje, en in 1863 trouwt hij in Zaltbommel met Suzanne. Maar is de schilder de vader van haar zoon?

Terwijl Manet tientallen schoonheden portretteert – van elegante Parisiennes tot publieke vrouwen en zelfs de maîtresse van koning Willem III – wijdt Suzanne zich aan de muziek en ontvangt vrienden in haar salon: de impressionisten Monet, Cézanne, Renoir, Degas, Morisot, Pissarro, Sisley en de schrijvers Mallarmé, Baudelaire en Zola. Ze is de perfecte gastvrouw: componisten en dichters dragen werk aan haar op.

Wat ik ervan vond

Een heel ander genre dan ik gewend ben maar ik vond het erg onderhoudend en boeiend. Suzanne en Edouard Manet leest als een roman en is gebaseerd is op historische publicaties. In ieder hoofdstuk zijn veel voetnoten naar deze publicaties opgenomen. Dat is overigens niet storend. In het hart van het boek vind je foto’s van Suzanne en Edouard Manet en een mooie serie schilderijen van Manet die in het boek uitvoerig worden besproken. Ik heb er van genoten.

Al lezend, kun je niet anders concluderen dan dat Thera Coppens uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar Suzanne en Edouard Manet. In onderstaand fragment vertelt de schrijfster over het verhaal en het ontstaan van deze historische roman.

Boekinfo

Auteur: Thera Coppens | oktober 2014 | 368 blz | ISBN 9789029088565

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.