Jannekes wereld

Piperade (1)

13 mei 2015
pesto alla rucola eten recepten jannekeswereld

We eten geregeld piperade, een typisch Baskisch gerecht, dat gemaakt wordt van gesmoorde tomaat, paprika en ui. Ook op vakantie is het een gemakkelijk te maken gerecht. Ik geef  je het (originele) recept uit het reiskookboek Frankrijk van Onno Kleyn. Het is een eenvoudige maaltijd maar door het smoren van de groenten moet je wel uitgaan van zo’n 40 minuten aan bereidingstijd.

Je hebt nodig:

  • 2 uien, grof gehakt
  • 3 rijpe tomaten, in stukjes
  • 2 paprika’s, eentje groen, eentje rood in stukjes
  • 3 teentjes knoflook gehakt
  • 3 eetlepels ganzenvet of olijfolie
  • tijm
  • piment d’ Espelette of een snufje cayenne
  • zout

Aan de slag:

Bak de uien, paprika’s en knoflook zachtjes in het vet. Voeg na 5 minuten de tomaten, zout, wat tijm en een snufje piment d’ Espelette  (of cayenne) en een drupje water toe. Doe het deksel op de pan en smoor tot de groenten in een brij zijn veranderd. Dat duurt zeker een halfuur.

Piperade wordt doorgaans geserveerd met ei. Dat is makkelijk: voeg aan het hete groentemengsel 3 losgeklopte eieren toe en laat het al roerend stollen. Dikwijls krijg je er ook nog een plak gebakken Bayonneham bij. Ook dat is simpel. Schep de piperade op de borden, veeg de pan schoon en bak in een half minuutje de plakken ham in wat vet.

Vaker maak ik een variant op piperade met risotto en kabeljauw. Dat recept geef ik je over een paar dagen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.