Jannekes wereld

De ijsmakers – Ernest van der Kwast

19 april 2015
books on suitcase - het stille meisje Bergman-kronieken - Hjorth Rosenfeldt

Helemaal in het noorden van Italië ligt de vallei van de ijsmakers: een tiental dorpjes dat al generaties lang gespecialiseerd is in het bereiden van ijs. Volgens Giuseppe Talamini is het er zelfs uitgevonden.Zijn familie vertrekt elke lente naar de ijssalon in Rotterdam, in de winter keren ze terug naar de bergen. Maar zijn zoon Giovanni besluit met de traditie te breken.

Hij is gegrepen door de poëzie en schopt het tot directeur van een groot poëziefestival. Op een dag doet zijn jongere broer Luca, die niet alleen de ijszaak in Rotterdam heeft gekregen maar ook het mooiste meisje van het dorp, hem een hoogst ongebruikelijk verzoek. Dan komt Giovanni voor de keus te staan nog eenmaal het belang van de familie te dienen of definitief voor zichzelf te kiezen.

Onderhoudend, grappig en ontroerend, dat vind ik van De ijsmakers. Het verhaal vertelt de familiegeschiedenis van de ijsmakersfamilie Talamini. De familiegeschiedenis wordt verteld door Giovanni Talami, 4e generatie. Hij staat voor de keuze om de familietraditie van het ijsmaken in ere te houden of er mee te breken. Al vrij snel in het verhaal kreeg ik een zwak voor de personen in het boek en wil je alleen nog maar weten: ‘hoe loopt het af?’

Wat ik ervan vond

De ijsmakers is opgebouwd uit korte hoofdstukken. Op een vlotte manier verteld Van der Kwast de familiegeschiedenis van de Talamini’s, de kunst van het ijsmaken vertelt en de schoonheid van de poëzie en de bijzondere wereld van de internationale poëziefestivals.
Dit alles wisselt elkaar op een leuke wijze af met een mooi intermezzo vol herinneringen ophaalt aan diverse hotelkamers.

De ijsmakers is, denk ik, leuk voor op de leeslijst van boekenclubjes of voor scholieren. Daarvoor heeft deze roman genoeg body.

Boekeninfo

Auteur: Ernest van der Kwast | januari 2015 | 304 blz | ISBN 9789023486381

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.