Jannekes wereld

Dat is het hele eiereneten!

3 april 2015

Pasen staat voor de deur. Vandaag is het Goede Vrijdag. Misschien ben jij al wel vrij en ben je van plan paaseieren te maken. Ik werk vandaag. Voor mij dus nog geen paaseieren maken. Maar ik kan je wel tips geven!

Pasen is de belangrijkste christelijke feestdag. Men viert de opstanding van Jezus uit de dood nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is. Christenen herdenken met Pasen de herrijzenis van Jezus uit het graf, op de derde dag na zijn kruisiging.
Wist je dat Pasen vroeger een seizoensgebonden landbouwfeest was dat het begin van de lente markeerde? Veel paasgebruiken die we kennen zijn van dit niet-christelijke feest afgeleid, zoals het rapen van eieren. Boeren beschouwden eieren als een kiem van kracht. Ze begroeven ze in hun velden opdat ze hun kracht op de bodem over zouden brengen en voor een goede oogst zouden zorgen.

paasei2

Op mijn werk ligt op het bureau van mijn collega Marieke de scheurkalender als je dat maar (w)eet! Ze is er deze week niet vanwege een weekje welverdiende vakantie. Daarom scheur ik elke dag een blaadje af. Het zal je niet verbazen: het gaat deze week over eieren eten. Eerlijk gezegd heb ik daar na 4 dagen mijn buik nu al van vol maar het gaf wel inspiratie voor dit blog. Zo leerde ik namelijk de volgende Eigenaardige weetjes:

  • Hoe weet je of eieren nog goed zijn? Simpel, als ze onder water blijven liggen. Als een ei gaat drijven, is het niet goed meer.
  • Weet je niet meer of een ei al gekookt is of niet? Leg het op z’n kant en laat het draaien. Een gekookt ei zal draaien en een rauw ei niet.
  • Laat de eieren op kamertemperatuur komen voordat je ze gaat koken. Dan barsten ze minder snel tijdens het koken.
  • Een andere manier om te voorkomen dat de schaal barst, is door met een eierprikker een gaatje in het ei te prikken. Dit doe je aan de bolle kant want daar zit namelijk de luchtkamer. Door het gaatje kan de lucht uit de luchtkamer ontsnappen zodat er binnenin geen overdruk ontstaat bij het koken.
  • Na het eieren koken moet je eieren altijd even onder koud water laten schrikken. Waarom dat is? Om het kookproces te stoppen en omdat ze dan ook makkelijker te pellen zijn.

Dat is dus het hele eiereneten!

De uitdrukking het hele eiereneten (of dat is het hele eiereten) betekent ‘zo gemakkelijk is het nou’, ‘dat is nou alles’. De uitdrukking slaat terug op het gebruik om veel eieren te eten met Pasen. Er werden vroeger zelfs wedstrijden in gehouden, waarbij records zijn gemeld van vijftig verorberde eieren. Tijdens Pasen werden er vroeger wel meer eetwedstrijden gehouden. Zo wordt in het boek De Volksvermaken van Jan ter Gouw verteld over een groep “droogpruimers” die hadden gewed dat ze een mand vol paasbrood leeg konden eten zonder er iets bij te drinken. Tegen de winnaars van dit soort wedstrijden werd erg opgezien, aldus Ter Gouw.

Vrolijk Pasen!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.