Jannekes wereld

Gemengde crostini uit Toscane

30 november 2014
Blank blackboard - quinoapap - recept

Heb jij dat ook? Van die recepten die het altijd goed blijven doen. De gemengde crostini uit Toscane is er zo een van mij. Ik vond het recept in de Allerhande ‘Echt Italiaans’ uit 2009. Ik maakte de crostini in het begin vaak als voorgerecht bij een Italiaans diner. Tegenwoordig vind ik het leuker om ze te presenteren bij een borrel. Zoals ik dat vandaag ook zal doen. Soms maak ik alle drie de variaties, soms een of twee.  Het recept is voor 4 personen.

Wat heb je nodig?

  • 1 ciabatta (afbakbrood, 250 g)
  • 1 pot witte bonen (330 g)
  • 1 el verse rozemarijn (fijngesneden)
  • 1 teen knoflook (geperst)
  • 4 el olijfolie
  • 1/2 citroen (geperst)
  • 2 plakken Parmaham
  • 4 gemarineerde artisjokharten (potje 190 g)
  • 1 zakje mini-mozzarella (290 g)
  • 4 zongedroogde tomaten (fijngesneden)
  • 1 blikje tonijn (uitgelekt)
  • 1/4 venkelknol (in zeer dunne plakjes)

gemengdecrostini

Aan de slag

  1. Bak de ciabatta volgens de aanwijzingen op de verpakking, snijd het brood in 12 plakken en gril deze ca. 1 min. in de grillpan.
  2. Spoel de witte bonen in een zeef af met koud water. Doe de bonen in een kom, voeg de rozemarijn, knoflook en de olie toe. Maak er met de staafmixer een dikke puree van. Breng op smaak met wat citroensap en peper en zout. Besmeer 4 sneetjes brood met de bonenpuree en leg daar bovenop een half plakje opgerolde Parmaham.
  3. Snijd de artisjokharten in parten en halveer de mozzarellabolletjes. Doe de artisjok, de mozzarella en de tomaten in een kom, schep door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Verdeel het beleg over 4 sneetjes brood.
  4. Meng de tonijn met de venkel en verdeel over 4 sneetjes brood. Breng op smaak met citroensap en peper en zout.
  5. Pak een grote schaal waarop je alle crostini’s presenteert of vier mooie borden met elk 3 verschillende crostini.

Vaak houd ik nog een restje bonenakker over. Dat smaakt de volgende dag nog heerlijk op een geroosterde boterham of een cracker!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.