Jannekes wereld

De waarheid over de zaak Harry Quebert – Joël Dicker

5 oktober 2014
books on suitcase - het stille meisje Bergman-kronieken - Hjorth Rosenfeldt

Na drieëndertig jaar wordt het lijk van een verdwenen meisje ontdekt en dat zet de kleine gemeenschap van het Amerikaanse Aurora volledig op z’n kop in deze whodunnit.

New York, voorjaar 2008. De jonge auteur Marcus Goldman lijdt aan een writer’s block, en dat terwijl de deadline van zijn uitgever nadert. Dan wordt in de tuin van zijn mentor, sterauteur Harry Quebert, het lichaam gevonden van Nola Kellergan, die ruim dertig jaar eerder op vijftienjarige leeftijd spoorloos is verdwenen. Op Nola’s lichaam ligt het manuscript van de roman die Quebert zijn doorbraak naar het grote publiek heeft bezorgd. Harry Quebert is onmiddellijk hoofdverdachte en zijn beroemde roman komt in opspraak. Overtuigd van de onschuld van zijn grote voorbeeld vertrekt Marcus naar Harry’s huis in New Hampshire om de werkelijke toedracht rond de dood van Nola te achterhalen. Maar de waarheid blijkt veel gecompliceerder dan hij dacht.

In De waarheid over de zaak Harry Quebert verweeft Joel Dicker op indrukwekkende wijze een intrigerende moordzaak met een gevoelig geschreven verhaal over schrijverschap, onzekerheid, ambitie, vriendschap en liefde.

Over Joël Dicker
Joël Dicker (1985) studeerde rechten in Genève. De waarheid over de zaak Harry Quebert is zijn tweede roman. In Nederland ontving hij voor dit boek de Prix Tulipe 2013, een nieuwe Frans-Nederlandse prijs voor de beste Franse roman van het jaar.

Reacties uit de pers:

‘Een vuistdikke thriller, een psychologisch drama en een doe-het-zelf boek voor de beginnende schrijver. Een ongekend spannend boek’ – NRC Handelsblad

‘Spannend en vermakelijk. De waarheid over de zaak Harry Quebert is een ouderwets leesavontuur – Het Parool

Dit vond ik ervan

In januari 2014 is De waarheid over de zaak Harry Quebert uitgeroepen tot boek van de maand in DWDD. Ze noemden de roman ‘een slaapsteler’. Dat laatste klopt wel. Hoe dichterbij het eind, hoe langer je bleef lezen en werd het voor mij ook nachtwerk om het boek uit te lezen. Toch heeft het boek geen ‘WOW’ factor voor mij.

Bij vlagen vond ik de aanhalingen over de liefde van Harry voor Nola een beetje too much en begon het me op het laatst wat te irriteren. Ook vond ik de meerdere switches tussen heden en verleden in een hoofdstuk verwarrend. Grappig vond ik de hoofdstukindeling. In plaats van oplopend kiest Dicker voor aflopend;  je eindigt bij hoofdstuk 1. Ieder hoofdstuk begint met adviezen van Harry Quebert aan Marcus Goldman over het schrijversvak en werd dat advies goed verweven in het betreffende hoofdstuk. Verder vond ik de vriendschap tussen Goldman en Quebert mooi uitgewerkt waarin steeds meer de maskers afvallen totdat de echte waarheid over elkaar overblijft.

Boekinfo

Auteur: Joël Dicker | Originele titel: The Truth About the Harry Quebert Affair (2013) | 608 blz | ISBN 9789023477600

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.