Jannekes wereld

Vele hemels boven de zevende – Griet Op de Beeck

4 september 2014
boekenstapel brene brown sterker dan ooit

Lou is twaalf, Eva zesendertig, Elsie tweeënveertig, Casper zesenveertig, en Jos eenenzeventig. Vijf mensen, met elkaar verbonden, vertellen hun verhaal.Over onverwacht geluk dat de dingen moeilijk maakt, over geheimen die te groot lijken, over de complexe kunst van het jong zijn, over obstakels die bergen worden, amper te beklimmen, over blijven proberen, tot waar geen mens meer verder kan.

In Vele hemels boven de zevende vechten deze vijf mensen meer met zichzelf dan met elkaar in dit bestaan dat belachelijk mooi en geweldig lastig is, allemaal tegelijk. 
 Griet Op de Beeck (1973) was tien jaar lang dramaturg in het theater. Daarna ging ze schrijven voor Humo en voor De Morgen. Ze wordt genoemd als een ‘een hartverwarmende, niet te missen nieuwe stem uit België’.

Dit vond ik ervan

Deze zomer heb ik verschillende leuke boeken gelezen. Een uitschieter was Vele hemels boven de zevende, de debuutroman van Griet Op de Beeck. Puur en zo dichtbij het hart. Werkelijk schitterend!

Vele hemels is prachtig geschreven. Niet ingewikkeld en met hele mooie zinnen waarvan je denkt: “Kon ik maar eens zo’n zin verzinnen”. In ieder hoofdstuk lees je het verhaal van een van de hoofdpersonen. Langzaamaan worden verbanden duidelijk. Deze zijn puur en kwetsbaar. Ze maken je verdrietig, boos of vrolijk. Op de Beeck schrijft zo menselijk en komt daardoor heel dicht bij de lezer. Ik heb er intens van genoten tot in tranen aan toe. Vele hemels is een boek vol schoonheid en wat mij betreft dé mooiste roman die ik in 2014 heb gelezen.

Reacties vanuit de media:

  • ‘Een boek over ons gestuntel en onze pogingen om niet alleen te zijn: zo superieur geschreven, zo teder en kwetsbaar en bijwijlen ook zo geestig dat je hart ervan breekt en opspringt tegelijk.’ 
Peter Verhelst
  • ‘In een overrompelende stijl wekt Griet Op de Beeck haar personages tot leven tot in de donkerste diepten van hun ziel. Toch kun je alleen maar van hen houden. Omdat je hen kent. Omdat je hen bent. U weet niet wat u gemist hebt voor zij begon te schrijven.‘
 – Rik Torfs
Boekinfo

Auteur: Griet Op de Beeck | 1e druk: 2013 | 272 blz | ISBN 9789044627695

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.