Jannekes wereld

Rotterdam, wereldstad

20 mei 2014
rotterdam sky line

Wat is Rotterdam toch een ontzettend leuke stad. Niet voor niks profileert Rotterdam zich als worldplace to be. Rotterdam staat op de 8e plek staat in de jaarlijkse Rough Guide Travel Hotlist voor 2014. Het schittert in deze top 10 naast Rio de Janeiro, Portland en Liverpool. En alsof dat nog niet genoeg is, is Rotterdam ook opgenomen in de top 10 van de 52 places to go to van The New York Times!

Het was mijn tweede langere bezoek aan Rotterdam en het was prachtig weer. Het was al weer een paar jaar geleden dat we er waren; er was genoeg herkenning. Vanaf onze hotelkamer hadden we een geweldig uitzicht over de skyline. Daar begon al het feestje. En zoals altijd met ieder stedentripje, je komt tijd te kort. Aangezien Bas een zakelijk programma had af te werken dit weekend, had ik mijn eigen programma.

rotterdam hotel new york

Rondom de Maas is er veel te zien en te beleven. Bij de Cruise Terminal lag de Rotterdam klaar voor vertrek. Het inschepen gaf de nodige reuring. Even verderop was het dringen voor een plaatsje op het zonovergoten terras bij Hotel New York… De Maas oversteken via de Erasmusbrug is altijd leuk; watertaxi’s scheuren over het water, grote schepen die richting de havens varen. En het geeft je een goede gelegenheid dit mooie staaltje architectuur beter te bekijken.

Aan de overzijde vind je het ticketoffice van de Spido. Omdat het zulk mooi weer was, maakte ik opnieuw een rondvaart door de havens van Rotterdam. Dat blijft iedere keer weer fascinerend, al die grote containerschepen, de grote kranen.

haven rotterdam

Rotterdam is ook een stad vol kunst en cultuur. De beeldenroute Westersingel is een leuke wandeling vanaf Kruisplein langs het water naar de Westzeedijk. Langs deze route zie je 17 sculpturen. Beroemd zijn L’Homme qui Marche van Rodin en Picasso’s Sylvette. Het enorme kunstwerk Santa Clause van Paul McCarthy word door de Rotterdammers vaak Kabouter Buttplug genoemd. Als je dit kunstwerk ziet, snap je waarom!

Museumpark

Amsterdam heeft het Museumplein, Rotterdam heeft het Museumpark. Het park was vroeger het landgoed van de familie Van Hoboken. Je vindt het tussen de Westzeedijk en de Westersingel. Een heerlijk plek om je te onttrekken aan de drukte van de stad. Het rosarium achter Museum Boijmans Van Beuningen is een mooie plek om te wandelen of om van de zon te genieten, zoals ik op de vroege zondagochtend heb gedaan. Aan het park vind je tal van musea: Museumwoning Sonneveld, het Chabot Museum, het NAi (Nederlands Architectuurinstituut), de Kunsthal en Museum Boijmans Van Beuningen.

Boijmans Van Beuningen is gevestigd in een prachtig pand uit de jaren ’30 en is te herkennen aan het iconische torentje. Een bezoek aan dit museum stond ook op mijn lijstje. Wat een prachtige kunstcollectie is hier tentoongesteld. Het museum heeft een vaste collectie die loopt van de middeleeuwen tot de vroegmoderne kunst. Werken van Van Scorel, Rembrandt, Hals, Van Gogh, Manet, Monet, Picasso, Degas, Kandinsky, Mondriaan, Van Ruisdael, Toorop, Dalí. Het was er allemaal. Een aangename verrassing want ik kon me niet zo’n goede voorstelling van het museum maken. De rijkdom aan kunstschatten die hierin verborgen ligt, vind ik meer dan verrassend. Als je in Rotterdam bent, moet je hier zeker naar toe. Daarnaast is er ook een grote afdeling kunstnijverheid en een prentenkabinet.

rdam1

Voor je het weet is het weekend voorbij en dan staan er nog tal van dingen op je lijstje. Ik heb genoten van Rotterdam en kom graag terug om het lijstje af te maken want met mijn twee bezoeken aan Rotterdam sta ik nog maar aan het begin van een goede verkenning in de stad.

Dit deed ik tot nu toe in Rotterdam:

  • Rondvaart met de Spido door de wereldhaven
  • Bezoek Euromast
  • Beeldenroute Westersingel
  • Koffie drinken bij Hotel New York
  • Kubuswoningen
  • Wandelen over de Erasmusbrug en deze bewonderen!
  • Bezoek aan het nieuwe Centraal Station (ook wel Station Kapsalon of de Haaienbek genoemd)
  • Kop van Zuid

rotterdam centraal station

Praktische info en links

Alle foto’s: Janneke

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.