Jannekes wereld

Pergamon museum

10 mei 2014
Pergamon museum audio tour

Een paar weken geleden waren Bas en ik een aantal dagen in Berlijn. Hoog op ons lijstje stond het bezoek aan het Pergamon museum, een van de bekendste en belangrijkste musea van Berlijn. Het Pergamon museum is één van de vijf musea gelegen op het Museumsinsel vlak bij Unter den Linden. Het Pergamon museum is met jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers het meest bezochte kunstmuseum van Duitsland.

Eind 19e eeuw, begin 20e eeuw was Duitsland op gebied van archeologische ontdekkingen een grootheid. In de periode 1878-1886 werd het Pergamonaltaar in voormalig Mesapotanie veilig gesteld. Om het Pergamonaltaar volledig te kunnen reconstrueren en tentoon te stellen werd in 1910 gestart met de bouw van het museum op basis van plannen van Alfred Messel en Ludwig Hoffman. Het gebouw is gebouwd in Romeinse stijl. De archeologische ontdekkingen zoals de Ischtarpoort, de oude stadspoort uit Babylon en De Marktpoort van Milete werden ook ondergebracht in het Pergamon.

Het Pergamon museum heeft drie afdelingen met Assyrische, Babylonische en Perzische kunstwerken evenals de Islamitische kunstafdeling.

 

Ischtarpoort
De Ischtarpoort van Babylon werd tijdens de heerschappij van Koning Nebukadnessar II (604 – 562 voor Christus) gebouwd. De fundering van de poort werd tussen 1899 en 1914 ontdekt. De poort werd vroeger beschouwd als een van de zeven wereldwonderen, maar het werd van de lijst weggehaald en de Pharos van Alexandrië werd gekozen tot het nieuwe zevende wereldwonder. De poort was gewijd aan een godin, genaamd Ischtar, een van de Assyrische godinnen uit het antieke gebied Mesopotamië. Koning Nebukadnessar II stond bekend om zijn ontzagwekkende bouwprojecten zoals de herstelde tempel van Marduk en de Hangende Tuinen van Babylon. De poort is versierd met blauwe tegels met daarop mythologische beesten onder andere draken en stieren. De deuren van de poort waren vermoedelijk gemaakt van cederhout.

Pergamon museum babylon
De Duitse archeoloog Robert Koldewey deed veel opgravingswerk naar de poort. De complete Ischtarpoort werd tot een hoogte van meer dan 14 meter gereconstrueerd en bevindt zich nu in het Pergamon. De bijbehorende processieweg naar de poort is ook als zodanig in het museum gereconstrueerd.

 

De Marktpoort van Milete
Door de Ischtarpoort stap je in het museum naar de volgende zaal. Als je je in die zaal vervolgens omdraait, sta je tegenover De Marktpoort van Milete; 17 meter hoog en 29 meter breed. Waar zie je dat vandaag de dag in een museum! Milete lag in Büyük Menderes, in het tegenwoordige Turkije. De Marktpoort diende als toegangspoort voor de marktplaats van de stad. Het was het visitekaartje en bedoeld om indruk te maken op de mensen die de stad bezochten. Belangrijke delen van de poort, die in 1100 verwoest werd door een aardbeving, zijn opgegraven door de Duitser Theodor Wiegand (1899 – 1913). De poort is in 1928/29 binnen het Pergamonmuseum opgebouwd.

Pergamon museum marktpoort milete

Pergamonaltaar
Na het zien van de Ischtarpoort en de Marktpoort van Milete denk je dat het niet uitgesprokener kan. Maar dan wacht het Pergamonaltaar nog op je. In een woord: kolossaal.
Het Pergamonaltaar is afkomstig uit Pergamon, dat ligt in Turkije. Het stamt uit de 2e eeuw voor Christus. Dit altaar werd gemaakt ter ere van de voorouders van Telephos. De vader van Telephos was Herakles en dat was een zeer populaire halfgod die door de Grieken als held beschouwd werd mede doordat hij de zoon van Zeus was. Het werd in Pergamon gebouwd omdat Telephos de stichter was van deze stad.

Pergamon museum pergamon altaar

De sculpturenfries van het altaar is een van de meesterwerken van de Hellenistische kunst. Het toont de strijd tussen de Giganten en de Olympische goden met als doel deze te onttronen. Dit deden zij door de bergen Ossa en Pelion in de Thessalische vlakte op elkaar te stapelen om de Olympus te bestormen. Met de hulp van Herakles werden de Giganten door Zeus en de andere Olympiërs vernietigd en onder vulkanische eilanden begraven. Herakles werd na zijn hulp onder de goden opgenomen.

Opgelet! Vanaf eind september 2014 tot 2019 is de zaal met het Pergamonaltaar niet te bezoeken door een grootschalige renovatie van het museum.

Andere hoogtepunten in het museum

  • Aleppo kamer
  • Beeld gewonde Amazone.
  • Gevel kasteel Omajjaden in Mschatte
  • Interieur Assyrische paleis (reconstructie)

Pergamon Museum – Museumsinsel
Bodestraße 1-3
10178 Berlin

Dagelijks geopend van 10.00-18.00 uur

Bereikbaar via o.a.:

  • U-Bahn U6 (Friedrichstraße)
  • S-Bahn S1, S2, S25 (Friedrichstraße);
  • M4, M5, M6 (Hackescher Markt)
  • Bus 100, 200 (Lustgarten)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.