Jannekes wereld

Kusmi Tea: een mooie geschiedenis

31 januari 2014
kusmi tea

Een paar weken geleden werd ik door mijn vriendin Ginette verrast met een verlaat verjaardagscadeau. Twee fraai bewerkte blikjes thee en theefilters van Kusmi Tea. Achter Kusmi schuilt een mooie (familie)geschiedenis.

De oudste zoon van de Russische familie Kousmichoff vertrok op zeer jeugdige leeftijd naar Sint-Petersburg, op zoek naar werk. De toen 14-jarige Pavel Kousmichoff kwam terecht in een bekend theehuis in Sint-Petersburg. Zijn werkzaamheden bestonden aanvankelijk uit het bezorgen van bestellingen. Geleidelijk aan ontwikkelde hij zich tot een vakman die al doende de fijne kneepjes van het thee mengen perfect beheerste. Toen Pavel Kousmichoff in 1867 trouwde, stelde zijn werkgever hem in staat een kleine theewinkel over te nemen. Deze winkel was het begin van de succesvolle onderneming Kusmi Tea.

De zaken gingen voor de wind en in 1910 bezat Pavel Kousmichoff al een tiental theewinkels in Sint-Petersburg. Daarom werd hij door het stadsbestuur benoemd tot ‘ereburgen van Sint-Petersburg’. Viatcheslav, zoon van Pavel en opvolger in de onderneming, opende zijn eerste winkel in Londen. Na de dood van zijn vader keerde de zoon terug naar St. Petersburg om de leiding van de thee-onderneming van daaruit over te nemen. Het bedrijf groeide enorm en won op internationale beurze vele prijzen voor de bijzondere theesoorten. Iin 1917 bezat Kusmi Tea meer dan 51 theewinkels in Rusland. Toen de Russische revolatie in 1917 uitbrak, besloot Viatcheslav om het kapitaal dat hij vergaard had over te brengen naar Parijs. Het familiebedrijf opende ook pakhuizen in steden als Hamburg, Berlijn, Belgrado en Zagreb. In 1927 ontving Kusmi Tea een Gouden Medaille op een van de belangrijkste Culinaire Beurzen in Europa. In 1946 stierf Viatcheslav waarna zijn zoon Constantin het bedrijf overnam. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kwam het bedrijf in grote moeilijkheden. De Franse familie Orebi nam na de oorlog het bedrijf over en bracht de zaak weer tot bloei. Het assortiment bestaat uit melanges van zwarte- en groene theesoorten die prachtig verpakt zijn in decoratieve blikken.

Classic teas for high quality tea pleasure

Kusmi is een traktatie voor echte theeliefhebbers. Ik heb twee melanges cadeau gekregen. Prince Vladimir, een melange van een zwarte thee uit China met kruiden, vanille en citrusvruchten. Deze Prince Vladimir smaakt echt verrukkelijk en het blikje is dan ook al bijna leeg. De andere melange is Russian Evening no. 50, een mix van een zwarte thee uit China en India met weinig cafeïne. Een echte avondthee. Ik ben erg in mijn nopjes met mijn blikjes Kusmi Tea én met de wetenschap dat ik het dicht bij huis kan halen.

Kusmi Tea is onder andere verkrijgbaar bij Het Hanze Huis met winkels in Groningen, Zwolle en  Amsterdam.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.