Jannekes wereld

Butcher’s Crossing – John Williams

18 januari 2014

Amerika, 1870. De jonge Will Andrews stopt met zijn opleiding aan Harvard en trekt westwaarts op zoek naar avontuur, naar het echte Amerika. Als hij na een lange reis aankomt in het van god en iedereen verlaten dorp Butcher’s Crossing in Kansas neemt Andrews een ingrijpend besluit: hij gaat mee op wat een van de laatste grote jachten op de bizon zal zijn, een dier dat vrijwel uitgeroeid is door de handel in huiden. 

De ervaren jager Miller leidt de expeditie naar een kudde van duizenden bizons in een verstopte vallei. Terwijl Miller als een bezetene in de weer is om elke nog levende bizon te doden, worden de mannen in het nauw gedreven door de snel invallende winter en leert Andrews meer van zijn land dan hij ooit had kunnen voorzien.

Elk aspect van Andrews beproeving, van de langdurige paardrijritten over de verlaten prairie en het verbeten slachten van de vele bizons tot de harde overlevingsstrijd in de ruige natuur, is beschreven in de onwaarschijnlijk mooie, sobere en heldere stijl van John Williams. 

Net als zijn succesroman Stoner straalt Butcher’s Crossing, zoals The Times schreef, `een veerkrachtig soort optimisme uit over ons vermogen om iets van waarde te redden uit de onmogelijke omstandigheden van het menselijk leven.

Dit vond ik ervan

Ik had veel over John Williams gehoord. John Williams (1922-1994) is wereldwijd herontdekt als schrijver van een uniek en hartverscheurend oeuvre. Alleen al in Nederland werden er van Stoner bijna 200.000 exemplaren verkocht. Een paar maanden geleden gaf ik Stoner nog cadeau en hoorde ik hier erg positieve  reactie op terug. In de boekhandel zag ik Butcher’s Crossing liggen. In het begin gebeurt er nog niet zo veel in het verhaal en kon ik niet achter de bedoeling komen van Andrews. Van alle karakters geeft Williams niet alles prijs en maakt het dat ze allemaal een bepaalde mystiek om zich heen houden. Vanaf het moment dat Andrews weet te strikken om een laatste jacht te regelen, begon voor mij het verhaal. Een epos is het betere woord. Op een heel pure manier wordt de jacht en het doen en laten van de mannen beschreven. Je proeft als lezer hoe nietig jezelf als mens bent wanneer je het tegen de elementen van de natuur.

Bijzonder mooi.

Boekinfo

Auteur: John Williams | 1e druk: 1960 | 274 blz | ISBN 9789048816743

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.