Jannekes wereld

Witte chocoladetaart

16 december 2013
eetcover - zoet

Ik vond het recept in de kerstallerhande van 2009 en wat was het smullen! Het recept heb ik altijd in mijn kookboek bewaard en ik kwam hem vanavond weer tegen. Omdat ie zo lekker is, verdient het wel een plaatsje in mijn eetwereld.

Voor een taart van 12 punten heb je nodig:

 • 200 gram bloem
 • 50 gram witte basterdsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 75 gram koude boter, in blokjes + extra om in te vetten
 • 1 citroen, schoongeboend
 • 4 eieren
 • 1 pak gedroogde linzen of -bonen (steunvulling, 500 g)
 • 4 x 100 gram witte chocolade
 • 4 x 125 gram crème fraîche
 • 2 eetlepels poedersuiker
 • aluminiumfolie
 • bakpapier
 • springvorm (doorsnede 28 cm)
 • vershoudfolie

Zeef de bloem en een mespunt zout boven een kom. Meng de basterd- en de vanillesuiker erdoor. Voeg de boter toe en kneed met koele handen tot kruimels. Rasp de gele schil van de citroen. Voeg 1 ei en het citroenrasp toe en kneed snel tot een soepel deeg. Is het deeg te droog, voeg dan wat ijskoud water toe. Vorm er een bal van, dek af met vershoudfolie en leg minstens 30 minuten in de koelkast.

Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met boter. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap met een diameter van ca. 32 cm. Bekleed er de springvorm mee. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet de vorm weer minstens 30 min. in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bedek de taartbodem met aluminiumfolie en strooi de bonen of linzen op de aluminiumfolie. Bak de bodem 10 minuten in het midden van de oven. Neem de vorm uit de oven, verwijder de bonen en de folie en bak de bodem nog 5 minuten zonder vulling. Verlaag, nadat de bodem gebakken is, de temperatuur van de oven naar 180 °C.

Hak 300 gram chocolade in kleine stukjes en doe deze in een steelpan. Hang de steelpan in een iets grotere pan met bijna kokend water en laat de chocolade smelten (au bain-marie). Doe de gesmolten chocolade in een mengkom en voeg de crème fraîche toe. Voeg 1 voor 1 de resterende eieren toe. Schep het mengsel in de bodem en bak de taart 25 minuten in het midden van de oven. De vulling hoeft niet helemaal stevig te zijn en mag in het midden nog wat lobbig zijn. Laat afkoelen. Smelt de rest van de chocolade au bain-marie (het moet goed vloeibaar worden) en bestrijk de taart snel met een dun laagje chocolade. Bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker. Serveer koud.

Tips

 • Je kunt de taart 1 dag van tevoren maken. Bewaar hem afgedekt in de koelkast.
 • Knip een ster uit bakpapier, leg op de taart en bestrooi de taart met poedersuiker.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.