Jannekes wereld

Speculaastaart voor een heerlijk avondje

5 december 2013

De ingrediënten voor een heerlijk Sinterklaasavondje zijn niet alleen leuke cadeautjes, surprises en gedichten maar ook wat lekkers. Pepernoten, borstplaat, marsepein, een letter van banket of deze lekkere speculaastaart met abrikozen. Ik heb deze taart een aantal jaren geleden voor Pakjesavond gebakken tot volle tevredenheid van Sinterklaas en Zwarte Piet! Het recept komt uit de Allerhande.

Je hebt nodig voor 12 taartpunten:

 • 250 gram bloem
 • 100 gram donkere basterdsuiker
 • 3 eetlepels speculaas- of koekkruiden
 • 175 gram koude boter, in kleine stukjes
 • 300 gram amandelspijs
 • 125 ml crème fraîche
 • 1 ei
 • 250 gram gewelde abrikozen
 • 1 zakje amandelschaafsel (45 g)
 • plastic folie
 • lage taartvorm, doorsnede 25-26 cm, ingevet

Aan de slag

 1. Meng in een kom de bloem met de basterdsuiker, speculaaskruiden, een mespunt zout en de stukjes boter door elkaar. Kneed alles met koele handen snel tot een samenhangende rol deeg (of meng het met behulp van de pulseknop in de keukenmachine). Verpak het deeg in plastic folie en laat het in de koelkast minstens 30 minuten rusten.
 2. Verwarm de oven voor op 175 °C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een dunne lap met een doorsnede van 30 cm; bekleed hiermee de ingevette vorm.
 3. Maak in een kom de amandelspijs met een vork los en meng de crème fraîche en het ei erdoor. Strijk dit mengsel over de taartbodem uit. Beleg met een laagje abrikozen en strooi er ten slotte de geschaafde amandelen over. Schuif de taart een richel onder het midden in de oven en bak hem in 30-40 minuten goudbruin.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.