Jannekes wereld

Horiatiki, Griekse boerensalade

27 oktober 2013
horiatiki

Ondanks de herfst en het ingaan van de wintertijd lag de zomer nog heel even op ons bord vanavond. Op het menu: Horiatiki, Griekse boerensalade. Een van onze favorieten in de zomermaanden. Lekker en klaar binnen 20 minuten. Vanavond aten we er verse zalm bij. Ook al is het seizoen er niet meer naar, ach wat maakt het uit, hierbij het recept. Maak het als voor- of bijgerecht voor 4 personen. Of als hoofdgerecht voor 2.

Je hebt nodig:

 • 5 trostomaten
 • 1 komkommer
 • 200 gram feta (echte!)
 • 12 zwarte olijven zonder pit
 • 1 rode ui (een gewone kan ook)
 • 1 teentje knoflook
 • 2 takjes oregano
 • 5 eetlepels (olijf)olie
 • 1 eetlepel rode-wijnazijn
 • halve theelepel gedroogde oregano
 • 1 theelepel kappertjes
 • (versgemalen) peper
 • 1 theelepel ansjovisboter (tube)

Tomaten wassen en in zes parten snijden. Komkommer schillen, in lengte halveren en in plakken van 1 cm dik snijden. Feta in blokjes snijden. Olijven halveren. Ui pellen, halveren en in ringen snijden. Knoflook pellen en fijn snipperen.

Oreganoblaadjes van takjes nemen. In kom olie, azijn en ansjovisboter tot dressing kloppen. Gedroogde oregano en kappertjes er door mengen. Tomaat, komkommer, feta, olijven, ui en knoflook door dressing scheppen. Bestrooi de horiatiki met oreganoblaadjes en peper.

Tot slot: kun je geen ansjovisboter voor de horiatiki vinden, geen nood. Snij twee kleine ansjovisfilets uit blik fijn en meng je deze door de dressing. Of je laat het achterwege.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.