Jannekes wereld

Heetste plekken

2 augustus 2013

Vandaag beleven wij een tropische dag in Nederland. Lekker warm, maar echte hitte is het nog niet. Niet zoals ik het beleefd heb op twee andere plaatsen in de wereld: Death Valley en Deadvlei.

In 2008 was ik in Death Valley waar de temperatuur steeg tot 110 Fahrenheit, zo’n slordige 43,3° Celsius. Het jaar daarvoor was ik in Deadvlei, gelegen in de Namib woestijn in Namibië. Ook daar steeg het kwik tot boven de 40° Celsius. Helaas heb ik toen niet in mijn reisdagboek genoteerd hoe warm het was. Heet, dat was het wel! Ik weet nog dat we die dag al om 05.30 uur ’s morgens onderweg waren, en met ons velen. Om de hitte in de Namib woestijn voor te zijn bij het beklimmen van Dune 45 of de befaamde Dune 1 in de Sossusvlei. Drukte alom bij Sesriem, waar we de toegangskaarten voor de Sossusvlei moeten halen. En dan in colonne onderweg naar de dunes. Wij stopten bij Dune 45 en beklommen deze. Bizar om al voor 8 uur ’s morgens de duin op en af te zijn geweest.

dune45-namibia

Later reden wij door naar Sossusvlei waar de weg ophoudt en je enkel nog met een 4×4 verder kunt, zoals wij deden maar toch vast kwamen te zitten, richting het naast gelegen Deadvlei. Deadvlei is een door zandduinen ingesloten (zout)pan. In de pan staan diverse dode acacia bomen die samen met de grijze pan en rode duinen een fantastisch gezicht geven. Tegen de tijd dat wij daar waren was het al bloedheet. De nodige flessen water gingen mee in de rugzak en gingen ook allemaal op!

Deadvlei heeft dezelfde betekenis in naam als Death Valley. Death Valley is de extreemste plek van het westelijk halfrond met de hoogst gemeten temperatuur van 157 Fahrenheit dat is 69,4° Celsius en ligt ook nog eens 85,5 meter onder zeeniveau. En dat merk je! Net als Deadvlei, was Death Valley ook onvergetelijk. Enorme zoutvlakten, bergen en bij Bad Water een kleine poel.

usa_badwater

Met die hittes zijn wij nu gepokt en gemazeld en doorstaan wij de Nederlandse hitte alsof het niks is!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.