Jannekes wereld

Neem elke twee maanden vakantie

12 juni 2012
zonnebloemen

Mijn vakantiedagen maak ik nagenoeg ieder jaar op. Ik verspreid deze dagen over het hele jaar uit zodat het nooit lang duurt om van de ene in de andere vakantie te vallen. Vandaag las ik dat dit heel verstandig is! Ben ik even goed bezig!

Studie wijst uit dat je elke twee maanden vakantie moet nemen. Uit de resultaten van het onderzoek van het Britse bedrijf Post Office Travel Insurance blijkt 23% van de respondanten zo overwerkt te zijn dat hij elke paar weken snakt naar een vakantie. Toch neemt slechts één op de vijf werknemers ook daadwerkelijk elke twee maanden vrij. 44% werkt zelfs een half jaar door zonder vrij te nemen. Door de toenemende werkdruk hebben werknemers het gevoel steeds minder tijd te hebben voor een vakantie, terwijl deze door diezelfde werkdruk wel steeds noodzakelijker wordt.

Schroom dus niet om op je baas af te stappen en je welverdiende vakantiedagen op te eisen, want gestreste werknemers maken sneller fouten en zetten hun gezondheid op het spel. Volgens professor Cary Cooper kan weinig vakantie er toe leiden dat je sneller angstig, agressief en teruggetrokken wordt. Ook kun je last krijgen van allerlei lichamelijke kwaaltjes en moeite hebben met slapen. Bovendien wordt door veel overwerken je immuunsysteem ondermijnd, waardoor je sneller vatbaar bent voor een verkoudheid of griep.

Natuurlijk hebben werkgevers er ook baat bij dat werknemers voldoende rust krijgen. Als te veel stress tot meer ziekte en depressie leidt, zullen werknemers sneller en vaker de ziektewet in gaan. Daardoor heeft de werkgever weer een tekort aan arbeidskrachten en kan hij misschien wel niet de gewenste productiviteit leveren. Hij heeft er ook niks aan als een werknemer zo overwerkt is, dat hij steeds meer fouten maakt en steeds langzamer werkt. Als werkgever kun je je werknemers dus maar beter aanmoedigen om elke 62 dagen vrij te nemen.

Uit het onderzoek bleek dat iets meer dan de helft van de onderzochte werknemers zich volledig uitgerust voelt na twee vakantiedagen. 7% voelt zich pas ontspannen tijdens de tweede week van hun vakantie, terwijl nog eens 4% stelt er helemaal nooit in te slagen om de stress te boven te komen.

bron: nieuwsbrief Columbus Magazine

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.