Jannekes wereld

Het geheim van ‘Zeller Schwarze Katz’

29 oktober 2011

Afgelopen week was ik in Zell an der Mosel. Uit Zell komt de wereldbekende wijn “Zeller Schwarze Katz”. Maar hoe zit dat met die zwarte kat? Ik ging in een van de vele wijnlokalen op zoek naar das Geheimnis der “Zeller Schwarze Katz”, het geheim van de Zeller Schwarze Katz.

In het jaar 1863 kwamen drie wijnhandelaren uit Aken in de wijnkelders van Zell, om wijn te proeven en om de beste wijn te kopen. In de wijngaarden van Mayntzer duurden de onderhandelingen bijzonder lang. Na een uitvoerige wijnproeverij kwamen drie vaten in nadere aanmerking. Maar ze konden het niet eens worden, welke wijn de beste was. De stemming in de kelder liet de werking van de wijn duidelijk herkennen toen de vrouw van de wijnboer met een zwarte huiskat de kelder in kwam. Toen de wijnboer de handelaren uit een van de drie vaten een verdere proef wilde tappen, sprong de zwarte kat op dit vat. De kat maakte een dreigende kromme rug en blies tegen iedereen die probeerde het vat te bereiken.

zellerkatz

Voor de handelaren was het zo goed als duidelijk. Zonder een verdere proef besloten zij het vat te kopen, dat de zwarte kat zo hardnekkig verdedigde. En het bleek een zeer goede keuze te zijn. Korte tijd later kwamen deze handelaren opnieuw langs en kochten ze alle wijnen uit de wijngaardligging, als die van het door de kat zo hevig verdedigde vat. Toen zij de nieuwsgierige wijnboer vertelden dat ze de wijn onder de naam “Zeller Schwarze Katz” verkochten en dat deze grif van de hand ging, begreep ook de wijnboer dat deze wijn bijzonder was. Door collega-wijnboeren en het gemeentebestuur werd vastgesteld in welke ligging de wijn was gegroeid en werd deze voortaan “Zeller Schwarze Katz” genoemd.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.