Jannekes wereld

In de moestuin

8 juni 2011

Ieder jaar wordt onze tuin een stukje mooier. Vanaf het moment dat we vier jaar geleden hier zijn neergestreken heb ik elk jaar de tuin wel op de schop gehad. Nu de borders eindelijk dan op orde lijken te zijn, moet er wel een nieuwe uitdaging komen. En die uitdaging heet: mijn moestuin(tje).

Al meer dan vijf jaar terug kreeg ik van -destijds mijn carpoolcollega’s- het boek ‘Groentje in de moestuin’. Dat was natuurlijk al een klein duwtje in de richting maar het bleef daarbij. Vorig jaar begon ik met pluksla, nadat ik had gezien welke oogst mijn zus (overigens binnenkort na 4,5 jaar Rusland weer terug en dolblij dat ze weer in haar tuin kan werken, maar dat even terzijde) daar mee binnenhaalde. Niets zo lekker als groenten uit eigen tuin en dus dit jaar eens echt aan de slag.

Met dank aan buurvrouw Marthy die met zaadjes van courgettes op de proppen kwam. Onder het mom van: “Eens kijken wie de meeste oogst binnenhaalt.” In de kweekkas acht zaadjes opgekweekt. Ik dacht toen nog: “heb ik straks voor alles wel plek?” Want groentje als ik in de moestuin ben, wist ik toen nog niet dat courgetteplanten veel ruimte nodig hebben….Maar daar kwam ik nog wel op tijd achter voor het verspenen en poten in de tuin. Daarop volgde de vraag: ‘waar moet de moestuin komen?’ De perfecte plek is natuurlijk in de volle zon, en laat ik daar nog net een borderbak voor hebben! En zo geschiedde…de vaste planten er (deels) uit, grond bewerken en klaar voor het poten.

We zijn nu twee, drie maanden verder. Mijn moestuintje voor 2011 is een feit.

Bieslook, basilicum en peterselie in een grote pot op het terras. De pluksla (in bak) is geplukt en gegeten. De cherrytomaten (2 planten) groeien als kool en geven vast een mooie oogst. De rabarber van mijn oom Henk, daar kan ik komend weekend al van oogsten. En dan de courgette. Twee in de volle grond gepoot: de rest in potten. Allemaal bloeien ze op dit moment en het aantal bloemen voorspelt dus een mooie oogst. De courgetteplanten die ik in de volle grond heb gezet zijn joekels en daar is dan ook de eerste echte duidelijke courgette al te herkennen, kijk maar op de foto.

Moestuinieren is echt leuk en helemaal niet zo moeilijk (als ik dacht). En ik voel me intussen al minder ‘het groentje in de moestuin’.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.