Jannekes wereld

Op bedevaart in Loreto

8 december 2010

Italië is wat betreft het aantal bedevaartplaatsen nummer 1 in de wereld. Vanzelfsprekend is Rome de grootste bedevaartsplaats met een groot aantal plaatsen waar mensen pelgrimeren. Ook zijn er diverse bedevaartplaatsen die een belangrijke plaats innemen vanwege het feit dat zij een belangrijke functie hebben (gehad) in de geschiedenis van het Christendom. Daarnaast spant Italië de kroon als het gaat om de Maria-verering. Zo kent Italië meer dan 1500 Maria-heiligdommen.

De Zwarte Madonna van Loreto is een van de bekendste uitbeeldingen binnen de Mariaverering. Het maakt Loreto tot een bedevaartsoord. Volgens een 15e eeuwse legende zou zich hier het huis bevinden waar Maria geboren werd en gewoond heeft. Het huis zou op het einde van de dertiende eeuw vanuit Nazareth door engelen naar Loreto zijn gebracht. Het huis staat nu in de bedevaartkerk Basilica della Casa Santa.

Waarschijnlijk is de legende ontstaan rond een kerkje toegewijd aan Onze Lieve Vrouw, dat reeds in de twaalfde eeuw te Loreto stond en een wonderdadig beeld van Maria bezat.

In 2009 was ik in Loreto. Aan de voet van de bedevaartskerk ligt een prachtig mooi plein. Eenmaal op het plein ben je in een andere wereld. Om je heen talloze pelgrims en natuurlijk ontbreken aan een zijde van het plein de kraampjes met religieuze souvenirs niet. De Basilica della Casa Santa imponeert. Niet alleen van buiten maar ook van binnen met een mystieke en serene sfeer. Het bezoek aan Loreto heb ik als zeer bijzonder ervaren.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.