Jannekes wereld

Reisjournaal 2008: Oostzeekust Duitsland

22 juni 2008
oostzeekust duitsland

Een korte reis brengt ons eind mei naar de Ostsee in Noord Duitsland. Het is een kleine 4 uur rijden via Hamburg, Lübeck naar onze bestemming Bad Malente, gelegen in die Holsteinische Schweiz (deelstaat Sleeswijk-Holstein). Wij komen hier voor de Oostzeekust.

De Oostzeekust strekt zich vanaf de grens met Denemerken over de deelstaten Schleswig-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern tot aan de Poolse grens. De Oostzeekust van Sleeswijk-Holstein is 385 kilometer lang. Ze bestaat uit vlakke zandstranden, oorspronkelijke, steile kusten, baaien en inhammen. Van Glücksburg in het noorden tot aan Travemünde in het zuidoosten, liggen tal van Oostzee-badplaatsen, Tussen Kieler Bucht en Lübecker Bucht ligt het prentenboeklandschap van het natuurpark Holsteinische Schweiz.

oostzeekust duitsland

In het gebied van de Holsteinische Schweiz zijn er ongeveer 200 meren omgeven door heuvels en uitgestrekte bossen. In het gelijknamige natuurpark zijn veel zeldzame planten en dieren ontdekken. De bekendste meren zijn de kleine en de grote Plöner See. Bad Malente is een kuuroord (bekend van Dr. Kneipp) en ligt tussen twee meren ingesloten. Aan de oostkant de Kellersee, aan de westkant de Dieksee. Aan de Dieksee ligt een mooie promenade, waar de gasten na een dag van kuren graag flaneren.

We bezoeken Eutin, ook wel de rozenstad genoemd. Een andere bijnaam (Weimar van het Noorden) dankt Eutin aan de culturele bloeitijd tijdens het begin van de 18e eeuw. Dichters, schilders en componisten verbleven destijds in Eutin en zorgden voor een hoogstaande ambiance. We maken een stadswandeling door Eutin en bezoeken Schloss Eutin, gelegen aan de Eutiner See. Op de Markt strijken we neer op een van de vele terrasjes voor Kaffee und Kuchen! Na het bezoek aan Eutin rijden we door het mooie groene, glooiende landschap naar de kust bij Behrensdorf.

2008_dld-oostzee1

Andere leuke uitstapjes in de omgeving

  • Dagtrip naar het eiland Fehmarn. Een eiland voor watersporters, om te fietsen en te zonnebaden.
  • Kustplaatsenroute van Timmendorferstrand tot aan Travemünde.
  • Vogelpark Niendorf in Timmendorferstrand

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.